Bancherii şi-au îngroşat marjele de câştig din dobânzi

Autor: Ciprian Botea 09.05.2013

Dobânda medie la depozitele noi în lei a scăzut în martie la 5,1% pe an, sub nivelul ratei de politică monetară, în timp ce costul creditelor a rămas peste pragul de 10% pe an, bancherii reuşind astfel să-şi îngroaşe marjele de câştig.

Multe dintre băncile mari au anunţat reduceri succesive ale dobânzilor la depozite de la începutul anului, unele ajungând cu bonificaţiile la depozitele standard în lei la 4% pe an sau chiar mai jos. Dobânzile la depozitele s-au redus cu peste un punct procentual faţă de începutul anului 2012, în timp ce dobânzile la credite se situau la sfârşitul lunii martie la 10,3%, nivel similar cu cel din ianuarie anul trecut.

Marja de câştig a crescut astfel de la patru puncte procentuale la peste cinci puncte. Creditele existente în sold sunt chiar mai scumpe, dobânda medie fiind de 11,4% pe an la nivelul lunii martie. Bancherii sunt mai reticenţi să reducă dobânzile la creditele în sold în condiţiile în care orice ajustare se reflectă rapid în nivelul veniturilor. La creditele noi, în schimb, un nivel prea mare al dobânzii poate descuraja clienţii să se împrumute.

Cele mai scumpe credite sunt cele de nevoi personale fără garanţii, unde dobânda medie ajunge 16% pe an. Bancherii şi-au îngroşat marjele de câştig în ultimul an în condiţiile în care cheltuielile cu provizioanele pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante continuă să preseze. Totodată, bilanţurile de credite s-au restrâns şi băncile încearcă să aplice marje mai mari la o bază mai redusă de clienţi pentru a minimiza impactul scăderii veniturilor.