Investitorii sunt din nou activi pe bursă. FP şi SIF3 au fost ieri în prim-plan

Autor: Stefan Musgociu 08.05.2013

Bursa a crescut cu 0,51% (indicele BET-C), într-o piaţă unde acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au coborât cu aproape 25%, respectiv cu 15,6 bani, corectându-se după expirarea dividendului pentru anul trecut, iar tranzacţiile au depăşit 15 mil. euro.

Acţiunile SIF Transilvania au coborât cu 15% încă din deschidere, iar după primele 15 minute de tranzacţionare BVB a extins limita de variaţie la -25%, pentru ca după încă 15 minute să ducă limita la -35%. După acest moment, corecţia s-a dus la aproximativ 26%, iar cel mai mic preţ plătit a fost cu aproape 28% sub închiderea de marţi.

La închiderea pieţei principale, acţiunile SIF Transilvania erau în scădere cu 24,76%, respectiv cu 15,6 bani, fiind cotate la 0,474 lei. Valoarea cu care acţiunile au coborât este mai mică decât dividendul brut pe care SIF Transilvania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 17,5 bani/titlu.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Corecţia acţiunilor SIF Transilvania a venit pe al doilea rulaj din piaţa prin­cipală, de 6 mil. lei. Cu aceste titluri au fost reali­zate şi cinci deal-uri în va­loa­re cumulată de 1,5 mil. lei.

Scăderea acţiunilor SIF Transilvania a influen­ţat vizibil indicii în care sunt cuprinse. Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fon­dului Proprietatea (FP), a scăzut cu 2,53% faţă de marţi. Totodată, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,89%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

WikiZf: Profilul companiei Fondul Proprietatea

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în stagnare, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, cu 1,58% peste nivelul de marţi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 68,5 mil. lei (15,8 mil. euro), valoare cu 73% peste rulajul şedinţei anterioare, de 39,5 mil. lei (9,2 mil. euro).
Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 0,3%, la 0,6625 lei, şi s-a apropiat din nou de maximul istoric atins pe bursă în ziua listării. Cotaţia de miercuri este cu 1,85% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.