Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica 09.05.2013

În linia deja consacrată de precedentele albume din colecţia igloopatrimoniu, noua apariţie, Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei” abordează o zonă a patrimoniului autohton mult prea puţin cercetată şi promovată: lăcaşurile de cult musulmane. Prezente pe teritoriul ţării noastre într-un număr semnificativ, multe fiind grupate pe teritoriul Dobrogei, ele reprezintă adevărate monumente de arhitectură cu un important potenţial turistic. Publicarea unei cărţi despre geamiile dobrogene reprezintă o dorinţă mai veche a editurii igloomedia, dar, mai presus de acest lucru, reprezintă un gest necesar dată fiind lipsa unor publicaţii româneşti care să le grupeze şi să le acorde statutul cultural pe care îl merită. În plus, transformările majore pe care le suferă în ultima perioadă construcţiile originale ale geamiilor, transformări în urma cărora devin de nerecunoscut, fac necesară surprinderea şi fotografierea lor înainte de a fi supuse unor noi procese de „restaurare”

Albumul adună cele mai interesante, din punct de vedere arhitectural, cultural şi istoric, geamii de pe teritoriul României, într-un gest de valorizare a unui patrimoniu mai puţin cunoscut, dar reprezentativ pentru diversitatea culturală şi etnică a ţării. În prim-plan se află geamiile care se regăsesc pe lista monumentelor istorice (Geamiile  Carol I şi Hunkiar din Constanţa, Geamia Esmahan Sultan din Mangalia, Geamia Gazi Ali Paşa din Babadag, Geamia Sultanului Abdulmegid din Medgidia, Geamia Sultanului Abdul Aziz din Tulcea, Geamia Sultanului Mahmut din Hârşova, Geamia Mestan Aga din Măcin etc.), dar sunt acoperite şi alte lăcaşuri de cult musulman istorice (Geamiile din Cobadin, Negru-Vodă, Hagieni, Tuzla etc.), în încercarea de a realiza un profil cât mai reprezentativ al acestei zone de patrimoniu ce merită valorificată mult mai mult decât până acum.

Studiu introductiv: prof. univ. dr. Mihai Maxim – reputat turcolog, director al Centrului de Studii Turce „Dimitrie Cantemir” al Universităţii din Bucureşti. Texte: arh. Cristian Brăcăcescu. Foto: Şerban Bonciocat.