BRD şi SIF Transilvania au fost vedetele şedinţei de ieri pe bursă

Autor: Stefan Musgociu 09.05.2013

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,38% (indicele BET-FI), într-o piaţă unde acţiunile BRD au urcat cu aproape 2%, în urma unei tranzacţii cu 0,57% din titlurile băncii, iar acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au revenit cu 4,51%, după ce miercuri, în ziua ex-dividend, au scăzut cu aproape 25%.

WikiZf: Profilul companiei BRD

Piaţa a început şedinţa într-o notă liniştită, acţiunile SIF Transilvania fiind printre puţinele care au atras atenţia prin recuperarea înregistrată, după corecţia de miercuri. Ulterior, atenţia investitorilor s-a îndepreptat şi spre alte acţiuni precum BRD, Fondul Proprietatea, celelalte patru SIF-uri, OMV Petrom, Transgaz şi Banca Transilvania.

La fel ca în şedinţa anterioară, lichiditatea pieţei a continuat să fie susţinută în principal de deal-uri. Astfel, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 66,5 mil. lei (15,4 mil. euro), valoare din care aproape două treimi au reprezentat deal-uri cu acţiuni BRD (29,5 mil. lei), precum şi cu titluri Fondul Proprietatea (10,2 mil. lei) şi SIF Muntenia (2,2 mil. lei).

În prima oră a şedinţei de joi a fost realizat un deal cu 0,57% din acţiunile BRD (28 mil. lei - 6,4 mil. euro), care iniţial nu i-a influenţat vizibil pe investitorii, deşi a fost realizat la un preţ cu aproape 8% sub închiderea de miercuri şi faţă de cotaţia de la acel moment din piaţa principală.

La închiderea pieţei principale, acţiunile BRD au fost cotate la 7,75 lei, preţ în creştere cu 1,97%. Cu aceste titluri au fost realizate 62 de transferuri, în valoare cumulată de aproape 3 mil. lei.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut vizibil încă din primele minute, revenind după corecţia de aproape 25% înregistrată miercuri, în ziua din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut.

Acţiunile societăţii au coborât miercuri cu 15,6 bani, sub dividendul brut pe care SIF Transilvania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 17,5 bani/titlu.
Ieri, acţiunile SIF Transilvania au recuperat 2,14 lei (4,51%), fiind cotate la 0,4954 lei. Cu aceste titluri au fost realizate tranzacţii în valoare cumulată de 2,7 milioane lei.

„Evoluţia acţiunilor SIF Transilvania după data de ex-dividend este una pozitivă nu doar din punctul de vedere al procentului de creştere, cât mai ales din punctul de vedere al volumelor. Volumele din ultimele zile arată că interesul pentru aceste acţiuni rămâne ridicat“, a declarat Bogdan Niculae, trader la departamentul pieţe de capital al Piraeus Bank.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,39%. Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a câştigat 0,55%.