Ce şanse are să evite falimentul mallul Electroputere intrat în insolvenţă după 18 luni de funcţionare

Autor: Cristi Moga 12.05.2013
Singurul mall din Craiova, care şi-a deschis porţile în urmă cu 18 luni, în noiembrie 2011, într-o hală a uzinei Electro­putere, a intrat în insolvenţă în încercarea dezvoltatorilor de a se proteja de o decizie de executare silită obţinută de firma NM Construct, fostul antreprenor general al proiectului, aflat de asemenea în insolvenţă.
 
În decursul acestei luni, mallul urma să fie scos la vânzare de către Biroul Executorului Judecătoresc Mihai Drăgoi, dar decizia pronunţată în 8 mai de Tribunalul Brăila, prin care este aprobată intrarea în insolvenţă la cererea proprietarului proiec­tului K&S Electric Power Point (compania este înregistrată în Brăila – n. red. ) suspendă dosarul de executare. La polul opus însă se află riscul falimentului.
 
„Trebuie să ne protejăm de comporta­mentul constructorului care a obţinut execu­tarea silită a proiectului înainte de finalizarea tuturor litigiilor. NM Construct solicită plata unei sume de 2,4 milioane de euro pe care noi am achitat-o, iar acum intenţionează să execute biletele la ordin care au fost emise cu rol de garanţie“, afirmă Steven Van Den Bossche, unul dintre acţionarii proiectului.
 
Steven Van Den Bossche, alături de mai mulţi oameni de afaceri belgieni, au dezvoltat pe piaţa locală în ultimul deceniu opt parcuri comerciale de mari dimensiuni şi aveau planuri şi pentru alte investiţii. O parte dintre proiecte au fost vândute până la venirea crizei, iar în prezent Van Den Bossche mai este acţionar în proiectele Promenada Focşani şi Hello Parc Bacău. O altă investiţie a belgienilor care a ajuns în insolvenţă a fost derulată în cartierul bucureştean Colentina, unde a fost cumpărat un teren pentru un mall care nu a mai fost realizat.