Cum aruncă românii bani pe medicamente degeaba: „Mă doare, deci mă tratez singur”

Autor: Razvan Muresan 11.05.2013

Nouă din zece români obişnuiesc să se trateze singuri, fără să mai întrebe medicul sau farmacistul. Astfel, zeci de milioane de euro se cheltuiesc anual pe medicamente care, în multe cazuri, nu ar trebui cumpărate. Şi mai rău este că dincolo de banii aruncaţi pe fereastră, corpul devine rezistent în timp la substanţele administrate după ureche, ceea ce înseamnă bani în plus pe medicamente mai scumpe.

CAM 87% DINTRE ROMÂNI AU LUAT CEL PUŢIN O DATĂ PASTILE ANUL TRECUT FĂRĂ SĂ ÎNTREBE MEDICUL, se arată
într-un studiu realizat anul trecut de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Lipsa de timp, încrederea în propriile cunoştinţe şi campaniile de marketing agresive de la televizor îi determină pe bolnavi să sară peste avizul specialistului şi să cumpere din farmacii ce consideră necesar.

De cealaltă parte, problemele de finanţare ale farmaciilor, confruntate cu lipsa acută de lichidităţi, dat fiind că îşi recuperează banii pentru medicamentele compensate de la casele de asigurări abia după un an de la eliberare, fac ca pacienţii să fie trataţi la fel ca nişte clienţi. Adică să li se vândă cât mai mult şi cât mai scump, indiferent de riscuri. Legea prevede sancţiuni, dar controalele lipsesc. Potrivit art. 613 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, farmaciştii răspund disciplinar pentru nerespectarea legilor şi a regulamentelor profesionale.

Citiţi mai multe detalii pe www.businessmagazin.ro