Finanţările de la BERD au trecut de 600 mil. euro în 2012

Autor: Razvan Voican 12.05.2013

Volumul de business al Băncii Europene de Recons­trucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie financiară multilaterală printrei ai cărei acţionari se numără şi România, s-a ridicat anul trecut la 612 mil. euro pe piaţa locală, în creştere cu 36% faţă de 2011, potrivit raportului anual al băncii.

Stocul cumulat de angajamente, incluzând impactul unor operaţiuni restructurate, anulări de credite şi vânzări de expuneri, a ajuns astfel la 6,1 mld. euro pe perioada 1991 – 2012. Unul dintre domeniile vizate în 2012 a fost energia, inclusiv cea din surse regenerabile: portughezii de la EDP au primit peste 58 mil. euro pentru două ferme de eoliene şi aşteaptă aprobarea a încă 63 mil. euro pentru un proiect fotovoltaic, în timp ce spaniolii de la Eolica mizează pe 47 mil. euro pentru o fermă de eoliene din Dobrogea, evaluarea proiectului nefiind finalizată.

De asemenea, instituţia a aprobat în decembrie o linie de credit de 80 mil. euro pentru BCR destinată creditării IMM-urilor, care aşteaptă semnarea contractului, în timp ce Banca Transilvania a contractat un împrumut cu destinaţie similară de 20 mil. euro.