Rezultate indecise în alegerile parlamentare din Bulgaria

Ziarul Financiar 13.05.2013

Alegerile legislative din Bulgaria nu au adus victoria clară niciunei formaţiuni politice, principale partide, cel conservator, aflat acum la guvernare, şi cel socialist câştigând 31%, respectiv 27% din voturi, insuficient pentru a forma individual un nou guvern.

Conservatorii de la GERB au câştigat alegerile cu toate că fostul premier Boiko Borisov, fondatorul partidului, şi-a dat demisia în luna februarie din cauza unor ample proteste de stradă legate de creşterea facturilor la utilităţile publice, standardele scăzute de viaţă – Bulgaria este cea mai săracă economie din UE – şi sistemul politic corupt. Partidul etnicilor turci MRF a primit 9% din voturi, iar formaţiunii naţionaliste Attack i-au revenit aproximatic 7,5% din sufragii, potrivit agenţiei Thomson Reuters.

Liderul socialist Serghei Stanişev, sigur că GERB nu va putea forma un guvern, a anunţat că este pregătit că discute cu liderii MRF, ai Attak şi ai altor formaţiuni pentru a forma o alianţă de guvernare astfel încât să fie evitate noi proteste.

„Prima misiune este de a scoate GERB de la putere“, a spus Stanişev. MRF a primit cea mai mare parte a voturilor bulgarilor din străinătate, potrivit Novinite.