Cozmâncă, RBS: Industria şi serviciile au avut contribuţie pozitivă la creşterea economică din T1 2013

Autor: Claudia Medrega 15.05.2013

Creşterea economică din primul trimestru, de 2,1%, a depăşit aşteptările, iar industria a avut probabil o contribuţie pozitivă - susţinută în principal de autoturisme, alături de anumite subsectoare ale serviciilor, în timp ce domeniul construcţiilor a fost în scădere, consideră Florentina Cozmâncă, senior economist RBS Bank.

Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul 1 2013 cu 2,1% pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dublu faţă de aşteptările analiştilor, care estimau o evoluţie de Ă1%. Comparativ cu T4 din 2012, PIB-ul a crescut cu 0,5%, potrivit datelor anunţate de Institutul de Statistică. Informaţii detaliate privind factorii care au contribuit la creşterea economiei în T1 2013 vor fi anunţate în 5 iunie.

RBS Bank a estimat o creştere anuală de 1,3% în T1 2013, aceasta fiind cea mai optimistă prognoză din piaţă. Media analiştilor chestionaţi de ZF a indicat o creştere a PIB de 1%.

Sondajul realizat de agenţia Reuters printre analişti indica o medie de 0,6% pentru creşterea PIB, în timp ce potrivit sondajului Bloomberg media a fost de 1%.

“Ne menţinem scenariul de bază care ia în considerare o creştere economică de 1,8% pe întregul an, însă balanţa riscurilor legată de această prognoză pare să se fi echilibrat”, spune Cozmâncă.