Friedman susţine teza că ţările baltice, Polonia, Ungaria şi România trebuie să împiedice o posibilă alianţă pe termen lung Rusia -Germania, pe care o consideră singura capabilă să se opună în viitor super-puterii SUA

Ziarul Financiar 16.05.2013

Elita românească îl ascultă în acest moment la Banca Naţională a României pe George Friedman, şeful agenţiei americane de securitate Stratfor, care furnizează servicii de analiză în special pentru armata americană, guvernul american şi alte organizaţii guvernamentale de securitate din SUA.

Mai întâi a vorbit guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care i-a făcut o prezentare lui Friedman. Analistul american este cunoscut pentru două cărţi, "Următorii 100 de ani" şi "Următorul deceniu".

Teza sa este că America a devenit fără să vrea principală putere militară a lumii -un adevărat "imperiu" şi această situaţie poate ameninţa democraţia din SUA -adică "republica". Între "republică" şi "imperiu" Friedman spune însă că trebuie păstrat un echilibru.

El mai afirmă că strategia generală a SUA trebuie să fie aceea de a dezbina ţările între ele ca să nu se poată uni împotriva Americii. El consideră că doar o alianţă între Germania (care să vină cu tehnica) şi Rusia (resurse şi armamament) poate ameninţa statul de super putere al SUA pe termen lung.

Pentru a împiedica această alianţă, teoria sa este ca SUA trebuie să sprijine ţările baltice, Polonia, Ungaria şi România pentru ca acestea să fie ca un "zid", un coridor nord-sud care să se opună unei eventuale alianţe dintre Germania şi Rusia. 

Această regiune, botezată "Intermarium", a fost introdusă în geo-politică după primul război mondial de Josej Piłsudski, un om politic polonez, care propunea în aest fel o alianţă a ţărilor mici care să reziste într-o federaţie în faţa expansionismului de la Est şi de la Vest.

SUA respectă această strategie, încurajând politic puternic România şi economic mai mult Polonia, unde investiţiile americane sunt mult mai mari şi ale cărei datorii au fost şterse la jumătate în 1990. 

Actualii lideri ai României au răspuns pozitiv  iniţiativelor americane, acceptând scutul anti-rachetă american pe teritoriul ţării noastre, ceea ce poate transforma România într-o ţintă.

George Friedman este născut în Ungaria în 1949.