George Friedman, Stratfor: România trebuie să aibă grijă de ea singură, pentru că nici NATO nici UE nu vor avea grijă de ea

Autor: Cristian Hostiuc 16.05.2013
România trebuie să aibă grijă de ea singură, pentru că NATO şi Uniunea Europeană nu vor face asta, a declarat la Bucureşti George Friedman, unul dintre cei mai influenţi politologi americani, preşedintele Stratfor.
 
“România trebuie să fie responsabilă de propria soartă. Nu există altă cale, NATO şi Uniunea Europeană nu vor avea grijă de voi”, a declarat Friedman.
 
În privinţa relaţiei cu SUA, problema se pune că România are nevoie în special de o relaţie, nu Statele Unite. “Întrebarea este ce aveţi de oferit”, a menţionat Friedman.
 
Într-un discurs susţinut la BNR, în faţa unor lideri politici români, a unor bancheri şi a unor manageri de mari companii, politologul american a menţionat că Europa este într-o criză profundă, structurală, care va dura.
 
“Problema în Europa este că nu există un lider, sunt opinii divergente între principalele state precum Germania şi Franţa, şi nu există o soluţie comună. Prima contradicţie a Europei este că este o uniune între state care nu sunt la fel”.
 
Friedman spune că timpul trece pentru Europa, iar problemele în loc să se rezolve, se acutizează, mai ales în ceea ce priveşte şomajul.  “Problema este că s-au creat anumite speranţe în special pentru clasa de mijloc, iar acum acest lucru a dispărut. Acest lucru nu ţine de o criză scurtă, ci de ceva mult mai profund”, a adăugat el.
 
Friedman a menţionat că din cauza opiniilor diferite, Europa nu a putut să facă ceea ce au făcut SUA în 2008 când au stopat extinderea crizei. Politologul a fost chiar cinic, sugerând chiar că americanii au exportat cu succes criza lor în Europa. “V-am vândut porcării, şi voi le-aţi cumpărat, dar nu v-a obligat nimeni să faceţi acest lucru.”
 
În Europa s-a trecut de la o criză bancară, la o criză socială, a unei întregi generaţii care nu are o rezolvare imediată, a menţionat Friedman.
 
Din punctul lui de vedere timpurile s-au schimbat fundamental, iar America, chiar dacă este principala putere a lumii nu poate să se implice peste tot, dând ca exemplu implicarea politică şi economică de după al doilea Război Mondial. “Acum Europa trebuie să îşi rezolve singură lucrurile şi să nu caute alternative”, a menţionat politologul.