Un licean din Râmnicu Vâlcea câştigă un concurs global Intel cu proiectul unei maşini ieftine fără şofer

Autor: Andreea Anghel 19.05.2013

Ionuţ Budişteanu, elev în clasa a XII-a la Grupului Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea, a câştigat în cadrul celei mai ample competiţii preuniversitare de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), organizată între 12-17 mai în Phoenix, Arizona, cel mai important premiu al competiţiei în valoare de 75.000 de euro.

El a mai câştigat alte 4 premii în cadrul ediţiei de anul acesta a competiţiei Intel ISEF, a căror valoare cumulată este de 14.000 dolari. Alături de premiul cel mare, Gordon E. Moore, Ionuţ a obţinut şi premiul I acordat de American Association for Computing Machinery; Premiul Best Category Award, secţiunea Computer Science; Premiul First Award, Computer Science şi o excursie  de o săptămână la CERN, Geneva, oferită de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară. În total, premiile câştigate de Ionuţ Budişteanu la ediţia de anul acesta a Intel ISEF se ridică la 89.000 dolari.

Ionuţ a concurat alături de alţi 1.599 cei mai buni tineri din lume. Ei au fost selecţionaţi din 433 de competiţii afiliate din peste 70 de ţări, regiuni şi teritorii.

“Mă bucur să aduc acest premiu acasă, în România. La întoarcere, voi continua să lucrez la proiectele mele de cercetare şi să învăţ pentru examenul de Bacalaureat. Muncesc mult, între 12 şi 14 ore pe zi, la proiectele mele. Mă simt norocos că pot fructifica acest efort de timp şi resurse, câştigând premii. Sfatul meu pentru liceenii interesaţi de inteligenţa artificială şi care doresc să participe la Intel ISEF este să pună pasiune în ceea ce fac. Acesta este secretul meu”, a declarat Ionuţ Budişteanu.

Lucrarea cu care el a participat la Intel ISEF 2013 s-a intitulat “Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”. Proiectul combină elemente hardware şi software, inclusiv o aplicaţie dezvoltată special de Ionuţ, testată în situaţii reale din trafic, cu scopul integrării în autovehicule şi reducerii semnificative a numărului de accidente rutiere

Cu toate că în momentul de faţă el are toate şansele să fie admis la unele dintre cele mai importante universităţi din lume, Ionuţ ia în calcul continuarea studiilor universitare în România: ”Încă nu am decis unde îmi voi continua studiile universitare. Mă gândesc să rămân în România, unde, iată, sunt posibile performanţe în domeniul inteligenţei artificiale la fel ca în oricare altă ţară”, a spus el.

Ca urmare a câştigării marelui premiu în cadrul Intel ISEF 2013, renumitul institut de tehnologie american MIT (Massachusetts Institute of Technology) a anunţat că a decis să denumească un asteroid cu numele lui Ionuţ Budişteanu.