Consola Xbox care va fi lansată mâine va fi mai mult decât o simplă consolă de jocuri

Autor: Andreea Anghel 20.05.2013

Microsoft va lansa mâine noua consolă Xbox care va fi mai mult decât un simplu centru de jocuri, fiind echipată cu funcţii precum apelul prin Skype, posibilitatea de distribuire a videoclipurilor şi o integrare mult mai bună cu alte echipamente mobile şi cu alte servicii.
Ultimul model Xbox a fost lansat în 2005 şi de atunci s-au schimbat multe pe piaţa consolelor. Cu toate acestea, conform datelor companiei de cercetare americană NPD, în aprilie anul acesta Microsoft a vândut 130.000 de unităţi de console Xbox pe piaţa din SUA, devenind cea mai bine vândută consolă video de jocuri din America pentru a 28 –a opta lună consecutivă. În plus, utilizatorii au cheltuit 208 milioane de dolari pe componente hardware, software şi accesorii pentru Xbox, peste valoare cheltuită de utilizatorii consolelor rivale.
Datele favorabile i-au conferit companiei americane o poziţie foarte bună înainte de a lansa noul dispozitiv. De asemenea, a putut să observe cum au fost primite consolele companiilor rivale Sony şi Nintendo şi cu ce funcţii au venit ele echipate. Întrebarea pe care şi-o pun acum specialiştii din industrie este :”Cu ce ar mai putea veni Microsoft?”.
“Nu se pune la îndoială faptul că va avea o capacitatea internă mai mare de stocare, un player DVD sau Blu-ray şi un procesor mai rapid. Microsoft dispune de toate resursele de care are nevoie pentru a asigura o experienţă multiplayer mult îmbunătăţită. Ceea ce va rămâne a fi o surpriză vor fi funcţiile non-jocuri şi elemente ce ţin de formă”, a spus Michael Pachter, analist în cadrul băncii de investiţii Wedbush Securities.
Funcţiile de divertisment non-jocuri sunt subiectul principal al discuţiilor analiştilor, care consideră că acestea vor fi de fapt elementul cheie şi central al evenimentului media de mâine.
Este foarte posibil ca marţi Microsoft să ofere detalii şi despre funcţiile de accesare a conţinutului live precum filme, muzică prin intermediul unor servicii precum Netflix, Amazon Prime Instant Video, sau Hulu. Astfel de servicii disponibile în România sunt Voyo, Seenow sau Zonga. Microsoft are parteneriate încheiate cu Liga Profesionistă de Baseball şi serviciul de televiziune CNET TV. Michael Pachter consideră că este foarte probabil ca Microsoft să ofere televiziune prin internet prin noua consolă Xbox.
De asemenea, au apărut întrebări cu privire la conectivitatea permanentă la internet, dacă noua consolă va necesita o astfel de funcţie, pentru că ar constitui un dezavantaj pentru jucătorii care folosesc jocuri înregistrate anterior de către alţi utilizatori.Conectivitatea permanentă este văzută drept o modalitate prin care Microsoft se asigură împotriva pirateriei jocurilor.
Într-un e-mail oferit de echipa Xbox publicaţiei de tehnologie Ars Technica la începutul lunii mai, reprezentanţii Microsoft spuneau că nu va fi nevoie de conectivitate la internet pentru a rula un disc blu-ray, pentru a urmări programe live de televiziune sau pentru a te juca de unul singur, ca şi pentru alte funcţii, fără a mai da alte exemple, potrivit cnet.com. 
Noua consolă va echilibra gama de produse şi servicii Microsoft şi probabil pe unele le va integra. De exemplu, prin aplicaţia SmartGlass, Microsoft deja permite telefoanelor mobile şi tabletelor să devină un al doilea ecran care să interacţioneze cu consola Xbox, transformând dispozitivele mobile în instrumente de control la distanţă prin intermediul cărora poţi pune pauză, poţi juca poţi da înainte sau înapoi. Dar, Microsoft ar putea anunţa o mult mai extinsă integrare a consolei cu calculatoarele Windows, precum şi cu tabletele şi smartphone-urile windows.
Xbox este un posibil condidat pentru integrarea cu serviciul Skype, oferind posibilitatea utilzatorilor de a se vedea unui cu alţii prin intermediul apelului video în timpul unui joc. În plus, integrarea cu Skype a noii console ar deschide uşile pentru relizarea unei conferinţe video într-un mod mult mai uşor chiar în interiorul sufrageriei utilizatorilor.
Cu toate că s-au speculat multe despre serviciile şi funcţii software ale viitoarei console, nu s-au tot atât de multe despre partea hardware în sine, care a fost tot timpul o preocupare a Microsoft şi  este foarte puţin probabil ca şi design-ul noului dispozitiv să nu fi fost foarte atent construit. Până la urmă, consola va fi poziţionată în sufrageria utilizatorilor, un loc care necesită o atenţie sporită la detalii estetice.
Mulţi analilşti se aşteaptă de asemenea ca noua consolă să includă şi tehnologia Kinect, care prin intermediul unor senzori detecteză mişcarea, dar şi o funcţie de control vocal.
În ciuda tuturor speculaţiilor, Microsoft a refuzat să confirme ceva din cele spuse, încurajând în schimb utilizatorii să urmărească evenimentul de marţi.