O echipă de foşti ingineri de la Nokia lansează propriul smartphone

Autor: Ştefan Stan 21.05.2013

O companie formată din foşti angajaţi de la Nokia a dezvoltat Jolla, un nou smartphone cu un sistem de operare personalizat, numit Sailfish, scrie BBC.

Smartphone-ul Jolla va fi lansat până la sfârşitul anului şi va fi vândut numai online. Noul sistem de operare al telefonului va intra pe o piaţă deja aglomerată. Software-ul a fost construit pe platforma MeeGo, un proiect abandonat de Nokia în favoarea adoptării Windows Phone.

“De câţiva ani, nu există nimic cu adevărat interesant pe piaţa mobilelor, absenţă care a creat oportunitatea pentru noi veniţi să intre pe piaţă”, a declarat Antti Saarnio, co-fondatorul Jolla.

Telefonul va avea un ecran de 4,5 inci şi o cameră de 8 megapixeli. Va suporta 4G şi va fi compatibil cu aplicaţiile create pentru sistemul Android de la Google. Carcasa din spate a telefonului se poate schimba, iar interfaţa se va modifica în funcţie de ce tip de carcasă este folosită.

Saarnio a părăsit Nokia în 2011, împreună cu câţiva angajaţi care au lucrat la un proiect Nokia-Intel petnru a crea un sistem de operare rival cu iOS sau Android. Nokia a lansat un singur telefon care să ruleze sistemul de operare, Nokia N9-00, iar Saarnio şi o parte din echipă au simţit că Nokia nu a acordat destule şanse de reuşită proiectului, aşa că au dorit să continue pe cont propriu.