Investitorii de pe bursă preferă tranzacţiile mari, negociate

Autor: Stefan Musgociu 21.05.2013

Bursa a scăzut ieri cu 0,38% (indicele BET-C), însă tranzacţiile speciale (deals) derulate cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) şi titlurile a trei dintre SIF-uri au dus rulajul la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Pe piaţa principală investitorii au tranzacţionat ieri acţiuni de 25,8 milioane de lei (5,9 milioane de euro), iar pe segmentul destinat tranzacţiilor negociate au fost realizate multe transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (19,5 milioane de lei), OMV Petrom (16,9 milioane de lei), SIF Moldova (3,9 milioane de lei), Banca Transilvania (2,9 milioane de lei), SIF Oltenia (2,5 milioane de lei), BVB (551.000 de lei) şi SIF Banat-Crişana (468.000 de lei).

„După cum arată aceste deal-uri, pare să fie o repoziţionare a portofoliului între fonduri de investiţii străine. Pe de altă parte, deal-lurile mai arată că mare parte din tranzacţiile la BVB sunt negociate“, a declarat directorul general al BT Securities Rareş Nilaş.

Datorită deal-urilor care au asigurat aproape două treimi din lichiditate, Bursa a consemnat un rulaj de 72,7 milioane de lei (16,7 milioane de euro). Suma este de 3,5 ori peste rulajul şedinţei precedente, de 20,4 milioane de lei (4,7 milioane de euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,6%, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,34%.

Deal-urile cu acţiunile OMV Petrom au fost realizate la 0,407 lei, preţ cu 0,68% sub închiderea de luni şi, totodată, cu 4,36% peste cel la care Fondul Proprietatea a vândut săptămâna trecută 1,11% din titlurile companiei din sectorul energetic. Pe piaţa principală, acţiunile OMV Petrom au continuat să înregistreze rulaje mai ridicate decât în ultimele luni, operaţiunile cumulând 5,8 mil. lei. La închiderea pieţei principale, aceste titluri erau cotate la 0,41 lei, preţ în imediata apropiere a nivelului de luni.

„Având în vedere că vânzarea pachetului de 1,11% de către Fondul Proprietatea s-a realizat la 0,39 lei, cred că preţul va mai sta o perioadă (una - două săptămâni) pe nivelul actual, în jur de 0,41 lei/acţiune. În mod normal, ar trebui să urce către 0,43 - 0,44 lei, având în vedere şi evoluţia acţiunilor OMV pe bursa din Viena, care sunt aproape de maxime“, a mai spus Nilaş.

Cel mai mare deal cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost efectuat la preţul de 0,65 lei, cu 1,52% sub închiderea de luni, iar pe piaţa principală cotaţia acestor titluri a scăzut cu 1,52%, la 0,65 lei. Operaţiunile din piaţa principală au însumat 9,6 mil. lei.