Efectele paradisurilor fiscale: Guvernele pierd anual venituri fiscale de peste 150 miliarde dolari

Autor: Anca Dumitrescu 22.05.2013

Guvernele din întreaga lume pierd anual venituri fiscale de peste 150 de miliarde de dolari din cauza banilor ascunşi în paradisuri fiscale, sumă de două ori mai mare dect cea necesară pentru eliminarea sărăciei extreme, potrivit estimărilor organizaţiei de caritate Oxfam, relatează The Guardian.



Organizaţia consideră că este momentul ca premierul David Cameron să treacă de la vorbe la fapte şi să ia măsuri dure împotriva paradisurilor fiscale care au legături cu Marea Britanie.

Oxfam cere premierului britanic să susţină încheierea unui acord internaţional care să pună capăt secretomaniei şi să permită ţărilor în dezvoltare să recupereze sume de ordinul sutelor de miliarde de dolari.

Potrivit estimărilor Oxfam, aproape 18.500 de miliarde de dolari sunt deţinuţi în paradisuri fiscale, din care o treime în teritorii britanice.

Chiar şi în cazul unei estimări conservatoare, cei 18.500 de miliarde de dolari ar aduce autorităţilor fiscale din întreaga lume venituri de 156 miliarde de dolari, în timp ce suma necesară pentru asigurarea unui venit de 1,25 de dolari pe zi fiecărei persoane la nivel global ar fi de 66 de miliarde de dolari.

"Aceste date pun Marea Britanie în centrul unui sistem fiscal global care este o trădare uriaşă pentru oamenii care se luptă să supravieţuiască şi plasează guvernul de partea celor puţini, privilegiaţi. Dacă vor să treacă de partea corectă a acestei discuţii, este momentul să acţioneze", a declarat Emma Seery, director pentru Finanţe şi Servicii Publice la Oxfam.

Rezolvarea problemei paradisurilor fiscale va fi unul dintre principalele subiecte de discuţii la reuniunea G8, prezidată de Marea Britanie, care va avea loc luna viitoare în Irlanda de Nord.