Premierul Marii Britanii: Atacul de la Londra, un act "barbar şi înspăimântător, cu caracter terorist"

Autor: Mihai Draghici 22.05.2013

Premierul britanic, David Cameron, aflat la Paris, a denunţat "un act barbar" şi un "atac înspăimântător, cu caracter terorist", după uciderea unui militar britanic la Londra.

"Este un act barbar, un atac înspăimântător, produs la periferia Londrei; în mod evident, este un incident cu caracter terorist", a declarat David Cameron, potrivit unei stiri MEDIAFAX, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Franţei, François Hollande.

"Exprim întrega solidaritate cu premierul David Cameron şi Marea Britanie după uciderea unui militar britanic la Londra. Trebuie să luptăm împreună împotriva terorismului, oriunde", a spus Hollande.

Militarul britanic ucis în Londra de doi suspecţi răniţi ulterior de poliţie a fost atacat cu o sabie şi probabil a fost decapitat, cei doi agresori filmând incidentul, afirmă surse citate de postul Sky News. Potrivit surselor citate, cei doi suspecţi, despre care se presupune că ar fi islamişti, l-au atacat cu o sabie pe un militar britanic care făcea parte din efectivele active, decapitându-l. Cei doi agresori au filmat crima şi au strigat la sfârşit "Allah Akbar" ("Allah este mare"). Poliţia a fost alertată, i-a localizat pe cei doi suspecţi şi i-a împuşcat. Cei doi primesc îngrijiri medicale în spitale din Londra.

Postul ITV a relatat că are o înregistrare video în care unul dintre agresori afirmă: "Jurăm pe Allah cel atotputernic că nu vom înceta niciodată să luptăm împotriva voastră. Ne cerem scuze pentru femeile care au fost nevoite să vadă aşa ceva pe stradă astăzi, dar şi pe teritoriile noastre femeile sunt nevoite să vadă atrocităţi. Voi, locuitori ai Marii Britanii, nu veţi fi niciodată în siguranţă. Înlăturaţi Guvernul, căci guvernanţilor nu le pasă de voi".

Atacul a avut loc miercuri după-amiază în cartierul Woolwich, situat în sud-estul Londrei, iar autorităţile îl consideră un "incident terorist".

David Cameron, aflat la Bruxelles în momentul incidentului, s-a declarat "şocat" şi a convocat imediat Comisia guvernamentală pentru Situaţii de urgenţă Cobra.

Este foarte probabil ca atacul să fie un act terorist islamist comis din răzbunare pentru participarea Marii Britanii la operaţiuni militare în ţări precum Afganistan.