Cine sunt scoţienii de la Aberdeen Asset Management, care au luat 5% din acţiunile BRD, a doua mare bancă din România

Autor: Roxana Pricop 23.05.2013

Compania de investiţii Aberdeen Asset Management din Scoţia a fost raportată joi pe bursa de la Bucureşti cu o deţinere de 5,43% din acţiunile BRD, a doua bancă după active din România. Astfel compania a devenit al doilea acţionar al BRD, după grupul francez Societe Generale care deţine 60% din acţiunile băncii.

Firma scoţiană este printre cei mai mari manageri de investiţii din lume, activele de 250 milioane de euro aflate în administrare plasând-o pe locul 60 în lume, potrivit unui clasament făcut de compania americană Towers Watson. Aberdeen este listată pe bursa de la Londra şi are o capitalizare de 5,7 miliarde de lire sterline.

Fondurile Aberdeen investesc în acţiunile BRD încă din anii 2004-2005. În 2010, potrivit informaţiilor deţinute de ZF, Aberdeen Asset Management deţinea 0,37% din acţiunile băncii, astfel că în ultimii ani acestea au fost printre cei mai activi investitori în acţiunile BRD. SIF-urile au vândut puternic din acţiunile deţinute la BRD în ultimii ani.

Luând în calcul deţinerea de 5,43% raportată la Bucureşti în valoare de 70 mil.euro, Aberdeen este printre cei mai mari investitori străini de la bursa din Bucureşti, alături de fondurile suedezilor de la East Capital. Cu toate acestea, Aberdeen dispune de active de 250 miliarde de euro investite pe pieţele din Europa, America şi Asia, astfel că piaţa locală de acţiuni este pentru scoţieni o piaţă limitrofă. Investiţii mai mari sunt alocate burselor din Polonia, Cehia şi Turcia.

Aberdeen Asset Management a investit şi pe piaţa românească de real estate, fiind proprietarul clădirii de birouri Phoenix Tower, fosta PGV Tower, din Piaţa Vitan, Bucureşti şi al clădirii Millennium Business Center de lângă Biserica Armenească din Capitală.