Topul băncilor cu cele mai mari pierderi din 2012

Autori: Razvan Voican , Ciprian Botea 25.05.2013

Primele cinci bănci după pierderile din 2012 au raportat pierderi cumulate de peste 2,5 miliarde de lei, din care jumătate au fost înregistrate de BCR, cea mai mare bancă după activele deţinute. A doua pierdere din sistem este cea a Volksbank, datele publicate la Viena indicând un minus de circa 758 milioane de lei la subsidiara locală. BRD, a doua bancă din piaţă, a raportat o pierdere de 332 milioane de lei.

Practic, balanţa la nivelul sistemului a fost înclinată dramatic în favoarea băncilor cu pierderi după ce BCR a raportat o pierdere record de 1,2 miliarde de lei, contabilizând inclusiv în avans anumite costuri legate de amplul program de transformare şi restructurare (inclusiv costuri cu compensaţiile pentru angajaţii disponibilizaţi). Acţionarul majoritar Erste Group repetă periodic prognoza potrivit căreia BCR va încheia anul acesta cu profit pe seama reducerii cheltuielilor cu provizioane pentru credite neperformante. Pe T1 banca a avut pierderi de 12 mil. lei, faţă de 308 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2012.

La pierderea record cumulată la nivelul sistemului bancar a contribuit anul trecut şi BRD, a doua mare bancă de pe piaţă, care a alunecat în zona pierderilor, cu un rezultat negativ de 332 mil. lei după ce în primii ani de criză se poziţionase drept cea mai profitabilă instituţie de credit. Creşterea ponderii creditelor neperformante la peste 21%, adică peste media pieţei de 18,2%, şi efortul de creştere a gradului de acoperire a neperformantelor cu provizioane au afectat rezultatul mai ales în ultimul trimestru, când banca a suportat şi costuri legate de o fraudă intens mediatizată.

 

Citiţi o analiză complexă a jucătorilor cu cele mai mari pierderi în 2012 precum şi a celor mai profitabile bănci anul trecut pe zfcorporate.ro