Spania vinde drept de rezidenţă străinilor care cumpără locuinţe scumpe sau deschid afaceri noi acolo

Autor: Bogdan Cojocaru 26.05.2013

Spania, ţară unde muncesc un sfert de milion de români, dar care se con­fruntă cu şomaj record, va acorda drept de rezidenţă străinilor care cumpără locuinţe scumpe, des­chid afaceri noi acolo sau sunt specialişti cu calificare superioară pentru a readuce la viaţă piaţa imobiliară şi a crea locuri de muncă.

Proiectul, aprobat deja de parlament, pre­vede, printre altele, acordarea statutului de rezident străinilor care cheltuie cel puţin 500.000 de euro pentru o achiziţie imobiliară sau investesc cel puţin două milioane de euro în datoriile suverane spaniole, scrie The Wall Street Journal. Acelaşi statut va fi acordat şi celor ce pun bazele unor afaceri noi prin care se creează locuri de muncă. După ce va fi aprobat de parlament, proiectul va deveni lege la începutul anului viitor.

„Facem ceea ce fac şi alte state. Este un sistem care a devenit larg răspândit pentru atragerea investiţiilor“, a afirmat vice­premierul Soraya Sáenz de Santamaría. Ea a menţionat exemplele Chinei şi Irlandei.

Directorii executivi ai firmelor de imobiliare sunt sceptici că noile măsuri vor impulsiona semnificativ cererea pentru locuinţele nevândute care erodează economia şi impânzesc litoralul spaniol de la prăbuşirea bulei imo­biliare în 2008. Pre­ţul multora dintre aces­tea este sub pragul de 500.000 de euro prevăzut de guvern. Preţurile lo­cuinţelor au scăzut cu aproape 30% în ultimii cinci ani. Ministerul Lucrărilor Publice a înregistrat 54.500 de tranzacţii imobiliare în primul trimestru, faţă de media trimestrială de 239.000 în 2006.

Pe de altă parte, Spania va atrage probabil un număr record de turişti anul acesta, doar în primele patru luni sosind 14 milioane de străini. Unii analişti consideră că pachetul de măsuri ar putea atrage turişti mai bogaţi, pensionari străini şi oameni de afaceri care caută un climat mai blând şi o calitate mai bună a vieţii. Reforma fiscală, prin care se reduc şi se simplifică taxele plătite de pensionari, va încuraja stabilirea în Spania.

Exemple pe două continente

Un exemplu de stat care oferă sti­mulente economice pentru atragerea investitorilor imigranţi sunt SUA. Aici, un străin care investeşte mai mult de 500.000 de dolari într-o afacere americană are dreptul la o viză de şedere dacă banii investiţi creează locuri de muncă pentru cel puţin 10 americani.

Afacerile americane au atras investiţii de aproape două miliarde de dolari prin acest program în anul fiscal încheiat în septembrie 2012. De asemenea, Por­tugalia a început anul trecut să ofere drept de rezidenţă în schimbul achiziţiilor de locuinţe de cel puţin 500.000 de euro. În aprilie, Irlanda a de­ma­rat două programe care includ oferirea de rezidenţă inves­titorilor străini cu acces la capital pentru începerea unei afaceri de 75.000 euro.

În încercarea de a atrage specialişti în tehnologie, guvernul canadian a anunţat luna trecută că va acorda drept de rezidenţă permanentă străinilor care pornesc afaceri în Canada împreună cu un asociat local. Mai mult de jumătate din locuinţele noi şi vacante din Spania se află în regiunile de coastă. Agenţii imobiliari spun că un interes puternic pentru achiziţionarea lor vine din partea ruşilor şi chinezilor.

Numărul românilor care muncesc şi cotizează la sistemul spaniol de asigurări sociale este de aproximativ 254.400. Românii reprezintă aproape jumătate din totalul de 598.000 de cotizanţi europeni înregistraţi, iar domeniile în care muncesc sunt diverse, de la servicii, agricultură la trasportul maritim şi minerit.