Gheorghe Iaciu a cumpărat şi pachetul lui Templeton la Impact, ajungând să controleze 29% din dezvoltatorul imobiliar aflat în suferinţă

Autor: Andrei Chirileasa 26.05.2013

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care controlează împreună cu grupul britanic HSBC compexul comercial Doraly din Afumaţi, a mai cumpărat un pachet de 12,171 milioane de acţiuni Impact, reprezentând 6,15% din capitalul dezvoltatorului imobiliar. El şi-a consolidat astfel statutul de cel mai mare acţionar al Impact, ajungând la o participaţie de 29%. Tranzacţia s-a realizat la un preţ de 0,14 lei, sub cotaţia de pe bursă de 0,15 lei, valoarea deal-ului fiind de 1,7 milioane de lei (391.000 de euro).

Cel mai probabil vânzătorul este fondul de investiţii Templeton GIT Emerging Markets, care era înregistrat anterior cu o participaţie identică. Templeton a cumpărat pachetul de acţiuni în decembrie 2009, de la Dan Ioan Popp, pentru 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro), aceasta fiind una dintre primele investiţii importante realizate în România după ce grupul american a fost selectat în iunie 2009 să administreze Fondul Proprietatea (FP). Investiţia în Impact le-a adus americanilor pierderi de 5,3 milioane de lei (1,21 milioane de euro), în condiţiile în care Impact s-a confruntat cu probleme tot mai mari în ultimii ani, iar acţiunile s-au prăbuşit pe bursă.

În martie, Banca Transilvania a executat silit participaţiile deţinute la Impact de Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, fondatorii companiei, pentru a recupera un credit de la aceştia. În urma acestei tranzacţii, Iaciu a fost raportat cu o participaţie de 23% din Impact. El a schimbat consiliul de administraţie şi urmează să numească un nou CEO. Ceilalţi acţionari importanţi ai Impact sunt Adrian Andrici, cu 10,7%, suedezii de la East Capital cu 10,1% şi fondurile ING. Compania are o capitalizare de 29,8 milioane de lei (6,8 milioane de euro).