Pavel Durov, supranumit “Mark Zuckerberg de Rusia”, dat dispărut în urma unui eveniment bizar

Autor: Andreea Anghel 27.05.2013

Pavel Durov, în vârstă de 28 de ani, fon­datorul şi directorul executiv al VKon­takte ("În con­tact"), cea mai mare reţea de socia­li­zare din Rusia, care este des­crisă ca fiind o clonă a Facebook-ului, este subiectul unui eveniment cel puţin ciudat din Rusia, scrie Financial Times.

Cel care este considerat drept Mark Zuckerberg de Rusia a dispărut într-un mod misterios de aproximativ o lună de zile, după ce se spune că ar fi lovit cu maşina un poliţist în St Petersburg şi ar fi fugit. De atunci, poliţia îl caută să dea declaraţii fără a reuşi să-l găsească. Prieteni apropiaţi susţin însă că s-ar afla cu nişte prieteni în vacanţă în afara ţării.

Viitorul companiei pe care o deţine este pus în pericol în urma acestui eveniment bizar, iar analiştii presupun că Durov ar putea fi subiectul unei înscenări venite din partea Kremlinului (preşedinţiei Rusiei) cu scopul de a gestiona influenţa pe care o dă internetul locuitorilor Rusiei, în special celor care sunt de partea opoziţiei. Reţeua de socializare Vkontakte a fost în centrul disputeleor din 2011 privind protestele la adresa preşedintelui Rusiei Vladimir Putin. Din decembrie 2011, când protestele au stăpânit străzile Moscovei, reţelele sociale precum Vkontakte, Twitter şi Facebook s-au remarcat ca instrumente puternice de organizare socială pentru oamenii nemulţumiţi din clasa muncitoare de mijloc a Rusiei.

Serviciul de Securitate Federală a cerut ca VKontakte să închidă mai multe grupuri anti-Putin de pe site, susţinând că acestea ameninţă securitatea naţională, însă Durov a refuzat categoric să se supună cererilor şi a lăsat acele grupuri active, ceea ce, spun analiştii, ar fi putut genera o relaţie tensionată între Krmlin şi Durov.

În timp ce presa şi autorităţile speculau asupra incidentului de acum o lună, un fond privat de investiţii din Moscova, United Capital Partners, a cumpărat de la Vyacheslav Mirilashvili şi Lev Leviev, foştii parteneri ai lui Durov, 48% din acţiunile reţelei de socializare.

Miliardarul israelian Lev Leviev este şi proprietarul mallului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti.

Între Durov şi cei doi parteneri fondatori au existat încă de la evenimentele din decembrie 2011 tensiuni care acum s-au finalizat prin vânzarea acţiunilor pe care le deţineau în cadrul Vkontakte. Mulţi analişti văd o posibilă conexiune între poziţia publică a lui Durov împotriva Kremlinului şi achiziţia acţiunilor de către fondul de investiţii United Capital Partners ( UCP). Presupunerea a fost aceea că UCP ar acţiona în numele Kremlinului ca parte a efortului de a ţine sub control reţeaua de socializare. Ilya Sherbovich, CEO-ul UCP, care se află de asemenea şi la conducerea companiei Transneft, operatorul de stat al conductelor de gaze, dar şi la conducerea Rosneft, compania petrolieră de stat, a negat că ar avea o legătură apropiată cu preşedintele Vladimir Putin.

În acelaşi timp, Sherbovich a negat că s-ar folosi de problemele pe care le are Durov în aceste momente cu legea, spunând că şi-ar dori ca acesta să rămână în continuare la conducerea Vkontakte. De asemenea, el a precizat că achiziţia pachetului de acţiuni a fost realizată pe 2 aprilie, cu trei zile înainte de producerea accidentului. Cu toate acestea, banii au fost transferaţi abia pe 17 aprilie când  a fost anunţată tranzacţia, la o zi după ce poliţia a fost la birourile Vkontakte din St Petersburg.

“Toate aceste lucruri nu au nimic de-a face cu noi. Ce, credeţi că am aruncat noi poliţistul sub maşina lui Durov?”, a spus Sherbovich jurnaliştilor Financial Times.

El a admis faptul că fondul de investiţii UCP a profitat de lunga dispută dintre  Durov şi cei doi parteneri ai săi pentru a prelua acţiunile, dar nu are nicio legătură cu incidentul.

Mai mult, Sherbovich a precizat că achiziţia realizată în 2012 de către Durov a Mail.ru, cel mai mare serviciu de e-mail gratuit din Rusia, deţinut de Alisher Usmanov, care are conexiuni puternice cu Kremlinul, reflectă faptul că relaţia lui Durov cu Kremlinul era una bună şi nu una tensionată, aşa cum se speculase.  

Nici Anton Nossik, un blogger influent şi antreprenor din Rusia nu consideră că reprezentanţii fondului de investiţii care a preluat 48% din acţiunile Vkontakte, sau Kremlinul ar încearca să-l elimine pe Durov de la conducerea reţelei de socializare. “Dacă Kremlinul ar fi vrut ca Durov să plece de la conducerea Vkontakte, ar fi discutat cu Usmanov despre acest lucru şi totul ar fi putut fi făcut cu uşile închise. Oricine îl presează pe Durov în mod public este clar cineva care îl vrea afară, dar nu este cineva suficient de puternic încât să o facă în linişte”.

Durov a pus bazele reţelei de socializare Vkontakte în 2006 şi a ajuns în prezent să aibă aproximativ 120 de milioane de utilizatori, iar valoarea companiei se ridică între 1,5 şi 3 miliarde de dolari. Toate lucrurile au stat foarte bine până luna trecută, când un om o înfăţişare apropiată lui lui Durov, aflat la volanul unui automobil Mercedes a călcat cu maşina pe picioare un poliţist care încerca să-i dea amendă, potrivit unui videoclip filmat cu camera din maşina poliţistului.

Clipul video, care a apărut în mod misterios şi pe internet arată cum şoferul a târât aproximativ 10 metri pe capota maşinii un poliţist, după care a oprit şi a luat-o la fugă pe jos. De atunci, poliţia îl caută pentru declaraţii pe Durov care ar fi comunicat doar prin internet cu membrii consiliului de administraţie ai Vkontakte, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Dacă evenimentul s-ar fi întâmplat oricând altcândva şi nu în perioada în care ceilalţi doi parteneri fondatori şi-au vândut acţiunile către fondul de investiţii UCP, controlat de Ilya Sherbovich, un apropiat al Kremlinului, Durov ar fi scăpat fără să devină subiectul de pe pagina principală a ziarelor.

Astfel, pentru mulţi incidentul petrecut cu o lună în urmă a apărut ca un instrument folosit pentru a rezolva o dispută de afaceri, o tactică utilizată în Rusia.

Georgy Lobushkin, purtătorul de cuvânt al Vkontakte a spus că acuzaţiiţe împotriva lui Durov sunt “ridicole”, precizând că el nici măcar nu deţine o maşină. Automobilul alb marca Mercedes care ar fi călcat pe picioare poliţistul era înregistrat pe numele directorului adjunct al Vkontakte.   

Dat fiind faptul că Durov nu a apărut public să dea o declaraţie a făcut ca suspiciunile să fie cu atât mai mari. “Cu siguranţă se poartă ca şi cum ar fi vinovat, dar nu poate fi acuzat doar bazându-se pe acest lucru”, a spus Nossik.

“Fie Durov a lovit poliţistul şi l-a târât pe capotă, fie totul este o înscenare împotriva lui”, a spus Yuri Lvov, editor la Kommersant Dengi, un săptămânal din Rusia.

În ciuda tuturor speculaţiilor, oameni apropiaţi Vkontaktese aşteaptă ca odată ce va fi ridicată acuzaţia împotriva lui Durov, acesta să se întoarcă la biroul său din St. Petersburg şi la conducerea Vkontakte.