Bancherii: Insolvenţa nu ne mai sperie, a devenit ceva banal. Pentru salvarea companiilor e necesară crearea unor fonduri de investiţii specializate, spun practicienii

Autori: Mădălina Dediu Panaete , Cristi Moga 27.05.2013

După cinci ani de criză şi 100.000 de dosare de insolvenţă, băncile din România spun că intrarea în incapacitate de plată a clienţilor a devenit un fenomen banal, la ordinea zilei, care nu le mai sperie. Problema acestor firme este însă că nu se pot „însănătoşi“ fără fluxuri noi de capital, iar băncile evită în prezent preluarea de acţiuni în schimbul creditelor pentru a nu se asocia cu eventuale falimente. De cealaltă parte, investitorii din afară se ţin deocamdată departe de firmele cu probleme, astfel că practicienii în insolvenţă propun formarea unor fonduri specializate care să furnizeze capital de lucru în firmele viabile, sub forma unor credite super garantate. Acestea au fost noile realităţi din domeniul insolvenţelor în jurul cărora s-au desfăşurat ieri discuţiile în cadrul seminarului „Restructurarea, o măsură de însănătoşire a companiilor“, organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Casa de Insolvenţă Transilvania.



„Dacă acum câţiva ani era un «baubau», insolvenţa a devenit acum un lucru banal, nu mai este o spaimă“, a susţinut ieri Gianina Lazanu, director în Direcţia de recuperare creanţe în cadrul băncii BRD Groupe Société Générale.

Opinia directorului BRD a fost împărtăşită şi de către Mircea Cotiga, director recuperare şi prevenirea fraudelor în cadrul UniCredit Ţiriac Bank, care a spus că nu se mai nelinişteşte când un client îl „ameninţă“ cu insolvenţa, deoarece în ultimii ani băncile au învăţat cum să gestioneze aceste dosare.

„Insolvenţa în zona de real estate oferă multe posibilităţi, dar trebuie să evaluezi corect oportunităţile“, a declarat repre­zentantul UniCredit, bancă în portofoliul căreia s-au aflat o serie de proiecte precum City Mall, Tiago Mall Oradea sau Alia Apartments, care au ajuns în faliment sau insolvenţă.

În ciuda mesajului curajos transmis de către bănci, situaţia mediului de business local rămâne fragilă, în condiţiile în care aproape 20% din firmele active au ajuns în incapacitate de plată şi nu au susţinere financiară pentru a fi repuse pe picioare.

„Vrem să strângem un fond de circa 10 milioane de euro, bani pe care să îi putem investi în şase tranşe de câte 1,5 milioane de euro, sumă de care ne-am lovit şi în cazul restructurării Blue Air, dar şi la Cemacon“, a declarat Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolvenţă Transilvania.

Băncile evită să acorde finanţări noi în firmele cu probleme, dar şi să preia controlul asupra companiilor pe care le-au creditat, iar investitorii din afară întârzie deocamdată să apară pentru preluarea oportunităţilor.

Oportunităţile sunt aici şi sunt mult mai multe decât erau în 2008. Întrebarea este cum poate România concura cu proiectele din Cehia, Polonia sau Germania? Aceasta este marea provocare. În România bani de la Guvern nu vin, piaţa de capital este aproape inexistentă, de unde să vină bani şi să se termine criza?“, a declarat Opher Linchevsky, CEO al Maman Group şi fost CEO al companiei AFI Europe, pro­prietarul mallului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti.

Cele mai lovite afaceri au fost cele controlate de antreprenori români, cum a fost cazul holdingului construit de omul de afaceri Octavian Radu, care în 2008 avea un rulaj de 300 de milioane de euro şi 5.000 de angajaţi, iar în prezent mai deţine trei firme pentru care aşteaptă în acest an vânzări de 30-35 de milioane de euro.

„Nu mi-am putut imagina şi nu pot să-mi reproşez scăderea bruscă a vânzărilor. Aveam făcute simulări care arătau că la o scădere a vânzărilor de 30% eram încă pe profit. La minus 40% eram pe break-even. Nu cred că în 2009 brusc în România mulţi manageri au devenit proşti“, a spus Octavian Radu, cel care îşi reproşează că în acea perioadă nu a pus bani deoparte şi a avut încredere într-o serie de oameni care l-au dezamăgit.

O tendinţă care se conturează în prezent este cea de restructurare în afara procedurii insolvenţei, afirmă Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania, cel care a gestionat inclusiv procesul de vânzare a operatorului aerian Blue Air, care nu era oficial în incapacitate de plată, dar al cărui acţionar – firma de construcţii Romstrade – se află în insolvenţă.

Prima restructurare completă a unei companii în afara procedurii de insolvenţă ar putea fi realizată pentru producătorul de materiale de construcţii Cemacon, care a trecut printr-o schimbare de management, prin aducerea lui Liviu Stoleru la conducerea companiei, şi o restructurare operaţională, iar în prezent negociază şi restructurarea unui împrumut de 28 mil. euro.

Leo Plank, un avocat partener în cadrul biroului din Germania al firmei Kirkland & Ellis, a ţinut să îi asigure pe practicienii români în insolvenţă că legea locală în materie nu este mai puţin bună decât cea din Germania, Franţa sau Italia, iar fenomenul este unul întâlnit inclusiv în economii sănătoase.

„Chiar şi în economiile sănătoase, care funcţionează, sunt companii care intră în insolvenţă. Specialiştii în domeniu trebuie să găsească firmele bune, care merită salvate. Nu toate firmele trebuie restructurate“, a subliniat Plank.
 

Leo Plank, partener Kirkland & Ellis

Opher Linchevsky, CEO Maman Group

Liviu Stoleru, preşedintele consiliului de administraţie al Cemacon SA

Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania

Octavian Radu, proprietarul Radu Holding

Gianina Lazanu, director Direcţia de recuperare creanţe BRD Groupe SocGen

Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolvenţă Transilvania

Mircea Cotiga, director recuperare şi prevenirea fraudelor în cadrul UniCredit Ţiriac Bank

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 28.05.2013