Salariile bugetarilor: 1,13 miliarde de euro în aprilie, plus 50%

Autor: Claudia Medrega 27.05.2013

Cheltuielile de personal au înregistrat în aprilie o creştere de 52% faţă de aceeaşi lună din 2012, iar pe ansamblul primelor patru luni avansul a fost de aproape 30%, potrivit datelor anunţate de Ministerul Finanţelor.

Finanţele explică această creştere prin reîntregirea salariilor din sectorul bugetar, precum şi prin „plăţi anticipate ale drepturilor salariale aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariaţi din sectorul public“.

În fapt, salariile aferente lunii aprilie care trebuia plătite în perioada 5-15 mai au fost plătite tot în aprilie pentru că în primele zile din mai bugetarii au avut liber. Astfel, au fost plătite salarii de 5,092 miliarde de lei (1,13 mld. euro) bugetarilor în aprilie 2013 faţă de 3,351 miliarde de lei în aprilie 2012.

„Creşterea din aprilie a cheltuielilor cu personalul pare amplificată de plata în avans a unor drepturi salariale, după cum notează comunicatul Ministerului Finanţelor, dar şi de posibile prime obişnuite înaintea sărbătorilor de Paşti. Cifrele din lunile precedente sugerează că ritmul de creştere a acestor cheltuieli este în zona de 16%, ceea ce este în linie cu datele lunare privind câştigul salarial“, spune Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 28.05.2013