Deutsche Telekom discută achiziţia furnizorului telecom GTS Central Europe - cu afaceri şi în România, pentru 600 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu 28.05.2013

Grupul german Deutsche Telekom, care controlează prin intermediul grecilor de la OTE companiile Romtelecom şi Cosmote România, discută două noi achiziţii care să-i întărească poziţia în Europa Centrală şi de Est, scrie Wall Street Journal.

Una dintre tranzacţii vizează preluarea furnizorului alternativ de servicii telecom GTS Central Europe, cu o prezenţă puternică în regiune – inclusiv în România – pentru o sumă de aproximativ 600 de milioane de euro. În România, GTS a avut în 2012 afaceri de 20 mil. euro şi un profit operaţional de 5 mil. euro. Compania nu lucrează cu clienţi retail, ci doar cu companii şi operatori telecom. Achiziţia ar întări poziţia Cosmote şi Romtelecom pe piaţa locală, oferindu-le operatorilor acces la o reţea extinsă de fibră optică.

GTS are ca acţionari mai mulţi investitori financiari, printre care fondurile M/C Venture Partners şi Innova Capital.

O altă tranzacţie vizată de gigantul german ar viza achiziţia pachetului de 40% din acţiuni pe care nu îl deţine încă la T-Mobile Cehia. Pachetul de 40% a fost scos la vânzare de fondul Mid Europa Partners.

Gigantul german Deutsche Telekom (DT), cu afaceri de 58 mld. euro în 2012, a ajuns recent la un acord şi pentru achiziţia subsidiarei din Slovacia a companiei româneşti RCS&RDS, care la şapte ani de la intrarea pe piaţă avea peste 270.000 de abonamente la servicii de internet, cablu şi satelit TV.