Guvernul limitează salariile directorilor din companii de stat

Autor: Thomas Dinca 29.05.2013

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care va limita salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă, iar alte compensaţii vor fi acordate doar în baza performanţei.

Premierul Victor Ponta a precizat ieri că ordonanţa de urgenţă care a fost introdusă ieri pe agenda şedinţei de Guvern conţine pre­vederi „inspirate“ din legislaţia Poloniei şi agreate de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

„Prin această reglementare vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Deci, este o raportare la salariul care se câştigă în ramura respectivă, de şase ori salariul mediu vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Media în general este în jur de o mie de euro, depinde de ramură. Evident, orice altceva se plăteşte în plus se plăteşte în funcţie de îndeplinirea in­dicatorilor de performanţă“, le-a spus Ponta miniştrilor în şedinţa de guvern, în faţa jurnaliştilor. Înainte de a anunţa că Guvernul va adopta această ordonanţă, premierul a făcut referire la salariile directorilor din Nuclearelectrica.

„Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. Nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an“, a spus Ponta, enumerând salariile pregătite pentru directorii din Nuclearelectrica.

Surse din cadrul companiei au declarat marţi că directorii companiei Nuclearelctrica ar putea câştiga până la 210.000 euro pe an, în timp ce membrii consiliului de administraţie ar putea încasa 84.000 euro pe an dacă AGA, controlată de stat, aprobă propunerea ca directorii executivi să primească indemnizaţii lunare de până la 76.800 lei.

Comitetul de nominalizare şi remunerare al companiei a propus ca directorii executivi din Nucleareletrica, inclusiv directorul general, să primească indemnizaţii lunare cuprinse între 62.400 lei (14.200 euro) şi 76.800 lei (17.500 euro).

În prezent, directorii executivi câştigă lunar 9.228 lei (2.100 euro), iar directorul general încasează 14.851 lei (3.400 euro).

Cel mai mare salariu al directorului general dintr-o companie de stat din sectorul energetic este încasat de şeful Electrica Distribuţie Transilvania Nord, care primeşte lunar 18.000 de lei (4.100 euro).

Nuclearelectrica are patru directori, respectiv Daniela Lulache (director general), Elena Negulici (director economic), Ionel Bucur (directorul centralei nuclearelectrice din Cernavodă) şi Andrei Gheorghe (directorul Fabricii de combustibil nuclear din Piteşti), potrivit datelor companiei.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 30.05.2013