Lucian Anghel: Economia pe înţelesul tuturor

Autor: Ziarul de Duminica 31.05.2013

Lucian Anghel

Economia pe înţelesul tuturor

Smart Books

„Cartea aceasta se adresează celor care nu au studii economice sau care au uitat ce au învăţat cândva; celor care nu au citi tratate de economie sau celor care au încercat să pună mâna pe unul şi chiar s-au chinuit să citească ceva din el, iar după câteva zeci de pagini i-a luat somnul... Prin urmare, în această carte îmi asum riscul de a încerca să simplific la maximu explicaţia noţiunilor economice principale, cu scopul uşurării înţelegerii acestora, uneori chiar distorsionându-le în scop didactic... Cred cu tărie că noţiunile economice de bază nu trebuie înţelese doar de cei care au studiat foarte mult sau au terminat un învăţământ cu profil eocnomic.... În opinia mea nu există un cost mai mare pentru o societate civilizată decât lipsa culturii economice a populaţiei. Lipsa sau gradul redus de cultură economică ne afectează pe toţi.... Am încercat prin exemple cât mai simple să explic ce se află în spatele unor noţiuni economice care par la prima vedere uşor de înţeles, dar dacă le-am analiza în amănunt, mulţi ne-am da seama că nu ştim exact ce reprezintă.”

Autorul vorbeşte despre inflaţie, deficit bugetar, investiţii străine, deficitul de cont, produsul interbn brut, creşterea economică, prima de risc de ţară, cursul de schimb, dobânda de politică monetară, dobânzi, investiţii. La final există un amplu glosar de termeni.

Lucian Anghel, fost economist şef şi director al direcţiei de cercetare şi strategie a Băncii Comerciale Române, este preşedinte al directoratului şi director general al BCR Pensii. Activează de peste 16 ani în domeniul financiar bancar. Doctor în economie, Lucian Anghel a absolvit Facultatea de Cibernetică la Academia de Studii Economice şi a urmat cursuri postuniversitare la Georgetown University Washington SUA, precum şi un executiv development program organizat de HEC Montreal Canada. Şi-a început cariera de bancher în 1996. A avansat treptat, ocupând funcţiile de consilier al preşedintelui băncii, analist şi trezorier adjunct.