O directivă a UE ar putea îngropa producţia de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, susţine Ministerul Agriculturii

Autor: Liviu Iancu 30.05.2013

Producţiile de porumb, floarea-soa­relui şi rapiţă vor scădea cu până la 40% şi vor deveni neprofitabile înce­pând de anul viitor, potrivit MADR, după ce Comisia Europeană a hotărât ca de la 1 decembrie 2013 să interzică trei pesticide considerate nocive pentru populaţia de albine.

„În România există zone puternic infestate cu dăunători de sol care atacă în mod deosebit culturile de porumb, floarea-soarelui, rapiţă, cereale păioase şi a căror combatere este asigurată prin tratamentul se­minţelor cu produse de protecţie a plantelor din clasa neo­­nicotinoidelor. Interzicerea acestor produse sub formă de tratament sămânţă la culturile de porumb, floa­rea-soarelui şi rapiţă va determina pierderi importante de producţie şi va face aceste culturi neprofitabile pentru fermierul român. România nu are alternative viabile la cele trei neonico­tinoide pentru tratarea se­minţelor“, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agri­culturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Concluziile au fost extrase în urma discuţiilor purtate cu organizaţiile producătorilor, precum şi din rapoartele oamenilor de ştiinţă referitoare la subiect. Ponderea agriculturii în PIB a fost în 2012 de 5,3%. Suprafaţa cultivată cu porumb boabe a reprezentat 50,4% din culturile cu cereale pentru boabe, potrivit datelor INS.

Comisia Europeană a adoptat săptă­mâna trecută o restricţie care va intra în vi­goare de la 1 decembrie 2013 şi care vizează utilizarea a trei pesticide iden­tificate drept nocive pentru populaţia de albine din Europa.

„Comisia a adoptat o restricţie privind utilizarea a trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid şi tiametoxam), identi­ficate drept nocive pentru populaţia de albine din Europa. Restricţia va intra în vigoare de la 1 decembrie 2013 şi va fi revizuită în termen de cel mult doi ani.

Ea vizează pesticidele utilizate la tra­ta­rea plantelor şi a cerealelor care atrag albinele şi polenizatorii“, a anun­ţat Comisia Europeană.

Măsura adop­tată face parte din strategia globală a co­misiei de a stopa declinul populaţiei de albine din Europa. Botănoiu a explicat că renunţarea la tratamentul seminţelor cu neonicotinoide va reduce producţia la culturi precum porumbul, floarea-soarelui şi rapiţa cu până la 20-40%. Pe fondul secetei, producţia de porumb a României a scăzut anul trecut cu 52%, iar randamentul a fost cel mai redus din UE. Astfel, la porumb boabe pro­ducţia a scăzut la 5,92 milioane tone, de pe o suprafaţă de 2,72 milioane hec­tare, rezultând un randament de 2.170 kg/ha, de aproape trei ori mai redus faţă de media înregistrată la nivelul UE, de 6.150 kg/ha. România s-a situat pe primul loc după suprafaţa cultivată cu porumb din Uniunea Europeană, iar la producţie s-a situat pe locul trei, după Franţa şi Italia, datorită unui randament inferior.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe a reprezentat 50,4% din culturile cu cereale pentru boabe.

La plantele oleaginoase s-a înre­gistrat o scădere a producţiei de 38,3%, ca urmare a reducerii suprafaţei culti­vate cu 17,6%, cât şi a randamentelor.

„Scăderi ale producţiei s-au înre­gistrat la rapiţă (de 4,6 ori din cauza diminuării suprafeţei cultivate cu 3,6 ori), soia (-28,7%) şi floarea-soarelui (-22,4%)“, se precizează în comunicat. Scăderea producţiei agricole a fost unul dintre principalii factori care au limitat creşterea economică de anul trecut la 0,7%. Valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracţie de 21,2%, potrivit datelor INS.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 31.05.2013