Statul a dat băncilor business de 3,6 miliarde de euro prin „Prima casă“

Autor: Ciprian Botea 02.06.2013

Programul lansat în iunie 2009 este pe cale de epuizare, mai fiind disponibile 160 milioane de euro pentru împrumuturi. Băncile au dat 92.000 de credite „Prima casă“ dintr-un portofoliu total de 160.000 de împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe.



„Prima casă“, programul prin care s-au vândut 92.000 de credite ipotecare cu garanţia statului, a adus băncilor un business de 3,6 miliarde de euro în ultimii patru ani, jumătate din această sumă fiind riscul asumat de stat, potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de Guvern.

Creditul ipotecar cu garanţia statului a fost singurul canal prin care băncile – controlate în proporţie de 90% de străini -  au finanţat economia în perioada de criză, tendinţa fiind mai degrabă de reducere a expunerilor în contextul în care finanţarea ieftină venită din afara ţării în perioada de boom economic s-a oprit brusc.

„Este adevărat că în lipsa garanţi­ilor de stat băncile rămân reticente să finanţeze economia. Acestea şi-au folosit plafoanele de garanţii, dar nu merg foarte mult dincolo“, comentează analistul financiar Aurelian Dochia.

Soldul creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe a urcat de la 5 miliarde de euro în decembrie 2008 la 8,6 miliarde de euro la sfârşitul lunii aprilie 2013, creşterea fiind echivalentă cu volumul împrumuturilor „Prima casă“.

Creditele garantate de stat au ajuns astfel să reprezinte o treime din nu­mărul total al împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe din portofoliile băncilor.

Contactat ieri de ZF pentru comentarii pe marginea desfăşurării programului „Prima casă“, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare, nu a dorit să comenteze. Şaramet este anchetat împreună cu mai mulţi bancheri şi oameni de afaceri într-un dosar privind presupuse fraude cu credite.

Chiar dacă astfel băncile au primit un balon de oxigen de la stat, acestea rămân reticente să finanţeze economia şi văd riscuri la fiecare pas. Astfel, creditul pentru firme şi populaţie a scăzut în luna aprilie cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul total al finanţărilor acordate coborând sub pragul de 220 miliarde de lei (51 mld. euro), potrivit datelor BNR.

„Băncile au venit după un moment în care au finanţat agresiv economia şi au fost blamate pentru că au pierdut controlul, iar acum văd riscurile cu alţi ochi şi sunt mai prudente. Cele mai lovite de lipsa finanţării sunt întreprinderile mici şi mijlocii, dar este de înţeles comportamentul băncilor pentru că IMM-urile înregistrează şi cele mai mari întârzieri la plata creditelor“, mai spune Dochia.

Băncile mai au în prezent la dispoziţie circa 160 milioane de euro pentru credite ipotecare garantate de stat, programul „Prima casă“ urmând să ajungă la final după epuizarea garanţiilor rămase în cazul în care guvernul nu aprobă un nou plafon. Plafonul de garanţii a fost suplimentat ultima dată în luna ianuarie, cu suma de 200 mil. euro.

La un credit mediu de 40.000 de euro, rezultă că băncile mai au bani pentru circa 4.000 de împrumuturi. De la începutul anului au fost vândute 11.000 de credite „Prima casă“, cu o valoare cumu­lată de 410 mil. euro. Luând în calcul un ritm mediu de 100 de dosare aprobate pe zi, băncile ar putea epuiza garanţiile până la sfârşitul lunii iunie.

Cererea pentru credite „Prima casă“ a fluctuat de la o lună la alta în ultima perioadă în condiţiile în care împrumuturile standard au ajuns la dobânzi similare şi în plus sunt acordate mai uşor decât cele garantate de stat. Singurul avantaj al programului a rămas avansul redus, de numai 5%, comparativ cu 15% la lei şi 25% la euro în cazul unui credit standard. Creditele „Prima casă“ se vând cu o marjă de dobândă de 4% peste Euribor şi 2,5% peste Robor la 3 luni. Mai mult de 95% din credite au fost acordate însă în euro.

La un sold al creditelor de 3,6 mld. euro, rezultă că băncile încasează anual rate de circa 250 mil. euro de la cei 92.000 de clienţi care au luat credite „Prima casă“. Având în vedere că toate contractele sunt la începutul perioadei de creditare, de 25-30 de ani în cele mai multe cazuri, circa trei sferturi din rată este dobânda plătită.

Statul a efectuat până în prezent plăţi în contul a câteva zeci de credite ajunse în „default“. În caz de „default“, statul plăteşte băncii jumătate din cre­dit, restul urmând să fie recuperaţi prin executare silită. Valoarea plăţilor efectuate până acum de stat este de ordinul a câteva sute de mii de euro.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 03.06.2013