Serviciile, comerţul şi industria au susţinut creşterea PIB din T1 2013, cred analiştii

Autor: Claudia Medrega 03.06.2013

Serviciile, comerţul şi industria au susţinut creşterea economică din primul trimestru, în timp ce construcţiile şi investiţiile au fost în scădere, consideră analiştii.



Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă mâine, 5 iunie, da­tele provizorii privind creşterea eco­no­mică din T1, precum şi in­for­maţii de­ta­liate privind evoluţia compo­nen­telor PIB. La jumătatea lunii mai, Sta­tis­tica a publicat cifrele „semnal“ privind avansul economiei în primul trimestru faţă de T4 2012 şi comparativ cu T1 2012.

PIB-ul României a crescut în T1 2013 cu 2,1% pe serie brută, faţă de aceeaşi pe­rioa­dă din 2012, dublu faţă de aş­teptările ana­liştilor, care estimau un avans de apro­xi­mativ 1%. Comparativ cu T4 2012, PIB-ul a urcat cu 0,5%, potrivit datelor „semnal“.

Creşterea economică din primul tri­mestru poate fi rezultatul unei perfor­man­ţe puternice a sectorului serviciilor, iar exporturile este posibil să fi ajutat mai mult creşterea economică, după cum au susţinut analişti. Industria a avut cel mai probabil o contribuţie pozitivă, susţinută în principal de autoturisme, în timp ce construcţiile şi investiţiile au fost în declin. Vestea bună privind economia României a venit în con­textul în care UE a reintrat în rece­siune în T1, în timp ce zona euro a conti­nuat să se afunde în recesiune pentru al şaselea trimestru consecutiv.

Exporturile au înregistrat un avans de 4,6% faţă de T1 2012, la 11,6 mld. euro. Ca urmare a continuării diversificării geo­gra­fice, exporturile către ţările non-UE au fost în ascensiune puternică. Îmbună­tă­ţirea cererii externe s-a observat şi în ci­frele producţiei industriale, care a crescut în primul trimestru cu aproape 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie ajustată. Semnale încurajatoare au venit şi de la serviciile IT care au înregistrat creşteri de două cifre.

Volumul cifrei de afaceri din co­merţul cu amănuntul - cel mai impor­tant indicator al consumului populaţiei ñ şi-a mai temperat ascensiunea, urcând cu doar 0,8%, ca serie ajustată, faţă de tri­mestrul I 2012.

Majorarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor a determinat o contribuţie pozitivă a consumului privat la creşterea economică din T1 2013.

În urma semnalelor de revigorare a economiei din primele luni ale anului,  analiştii au îmbunătăţit estimările privind creşterea PIB din acest an spre 2% sau chiar peste, în ipoteza în care va fi un an agricol bun, iar exporturile şi industria îşi vor continua ascensiunea.

BCR şi Raiffeisen Bank şi-au mo­dificat deja estimările privind creşterea economică, Volksbank şi Unicredit au re­vi­zuit recent avansul PIB la 2%, iar băn­cile care nu au făcut acest pas iau în consi­de­rare îmbu­nă­tă­ţiri ale prognozelor. Ma­jo­ritatea esti­mărilor băncilor privind creşterea PIB erau incluse la începutul anului în inter­valul 0,5-1,6%, în timp ce FMI, Comisia Europeană şi Guvernul văd o creştere economică de 1,6% în 2013.

Încrederea analiştilor financiari în economia românească a urcat în aprilie la ma­ximul ultimelor 12 luni, pe fondul aştep­tărilor pozitive legate de evoluţia eco­nomiei în perioada următoare, dar şi ca urmare a evaluărilor condiţiilor curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii.

Indicatorul de încredere macro­economică al CFA România a ajuns în aprilie la 44 de puncte de la 33,8 în martie.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013