Japonia va cheltui 32 mld. dolari pentru a concura China pentru resursele şi pieţele de export din Africa

Autor: Marius Oncu 03.06.2013

Japonia va cheltui în următorii cinci ani 3.200 de miliarde de yeni (32 mld. dolari) în Africa în încercarea de a prinde din urmă China în cursa pentru resurse, pieţe de export şi influenţă pe continentul cu unele dintre cele mai puţin dezvoltate economii din lume.

Premierul nipon Shinzo Abe a anunţat angajamentul de sprijin la o conferinţă internaţională pentru dezvoltarea Africii, desfăşurată la Tokio. Circa 50 de state sunt reprezentate la reuniune, organizată la fiecare cinci ani, potrivit Bloomberg.

Dezvoltarea economică a Africii atrage exportatorii niponi, în timp ce guvernul de la Tokio vrea să obţină acces la gaze naturale şi petrol, după ce dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima, din 2011, a condus la închiderea centralelor nucleare din Japonia.

Valoarea comerţului Japoniei cu Africa este de circa cinci ori mai mică decât schimburile de 138,6 miliarde de dolari ale Chinei cu statele de pe continent, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional. „China a devenit o prezenţă mult mai im­portantă decât Japonia în Africa - este co­pleşitoare. Diferenţa stă în nivelul de deter­minare. Există o percepţie diferită a impor­tanţei Africii“, a declarat Kazuyoshi Aoki, profesor la Universitatea Nihon din Tokio.

Premierul nipon a prezentat politici de încurajare a investiţiilor companiilor nipone şi de susţinere a progresului în domenii precum sănătate, educaţie şi agricultură. În prece­dentul interval, 2008-2012, fondurile alocate de statul nipon proiectelor din Africa au totalizat 9,2 miliarde de dolari.

În cea mai mare parte, importurile Japoniei din Africa constau în metale şi gaze naturale lichefiate, în timp ce exporturile sunt formate mai ales din autovehicule şi maşini, potrivit datelor autorităţilor nipone.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013