După ce a făcut cele mai mari tranzacţii în criză, NEPI vrea să îşi pună amprenta în Piaţa Victoriei, pe terenul unei vile ridicate de un fost guvernator BNR. Galerie FOTO

Autor: Cristi Moga 04.06.2013

Fondul sud-african de investiţii NEPI, care în ultimii ani a făcut cele mai mari tranzacţii din piaţa imobiliară locală, vrea să-şi pună acum amprenta asupra Pieţei Victorei din Bucureşti, unde deţine o clădire istorică - vila Oromolu - situată pe un teren de 4.500 de metri pătraţi de lângă Guvern.

NEPI vrea să reabiliteze clădirea care a fost afectată în 2009 de un incendiu şi să construiască în spatele imobilului istoric un centru de afaceri nou, cu o suprafaţă de circa 6.500 de metri pătraţi, dispus pe parter şi trei etaje, în urma unei investiţii estimate la 15 mil. euro.

Între cele două clădiri NEPI vrea să amenajeze un spaţiu public pe terenul care în prezent este lăsat în paragină, cu bălţi în jurul cărora sunt parcate numeroase maşini.

NEPI a intrat în posesia proprietăţii din Piaţa Victoriei după ce compania Avrig 35 nu a reuşit să îşi îndeplinească o serie de obligaţii financiare, iar într-un final cele două părţi au decis ca respectivul teren să stingă datoria.

“Avem certificatul de urbanism care ne permite să aplicăm pentru autorizaţia de construire, în condiţiile în care intenţionăm să construim în parametrii aprobaţi în zonă. Am dori să începem lucrările anul acesta, dacă vom avea autorizaţiile, iar lucrările ar dura aproximativ un an. Nu vrem să facem un turn, cum probabil ar fi încercat un alt investitor. Prin restaurarea monumentului vrem să respectăm moştenirea acestui oraş“, a declarat Martin Slabbert, CEO al fondului sud-african de investiţii NEPI.

Clădirea istorică este cunoscută sub denumirea de vila Oromolu şi a fost construită în 1927 de către Mihai Oromolu, fost guvernator al Băncii Naţionale Române. Imobilul a fost afectat de bombardamentele din iunie 1944, când o parte a clădirii iniţiale a fost distrusă, precum şi de un incendiu din 2009, care a afectat cea mai mare parte din corul cromatic interior.

“Vor fi amenajate şi trei etaje de parcare subterană, şi anume trei locuri la 100 de metri pătraţi de birouri, deoarece proiectul se adresează organizaţiilor care vor să fie aproape de Guvern sau firmelor care caută vizibilitate”, a mai spus Slabbert.