Bursele din întreaga lume au scăzut din cauza incertitudinilor legate de politicile Fed şi a programului de stimulare dezamăgitor al Japoniei

Autor: Bogdan Cojocaru 05.06.2013

Dolarul s-a depreciat sub pragul de 100 de yeni pe unitate miercuri, iar indicele acţiunilor din întreaga lume a atins valori negative în condiţiile în care ajustările modeste aduse strategiei de creştere economică a Japoniei şi noi îngrijorări privind ralaxarea eforturilor de întărire a economiei în SUA au determinat investitorii să se îndrepte spre active mai sigure, scrie Thomson Reuters.

Pieţele sunt dominate de speculaţii despre când Rezerva Federală a SUA va începe să retragă programul de achiziţionare de obligaţiuni.

Indicele Nikkei au bursei de la Tokyo a închis în scădere cu aproape 4%, la minimul ultimelor două luni, în timp ce dolarul s-a depreciat cu 0,5% faţă de yen, la 99,5 yeni pe unitate. Indicele MSCI al acţiunilor globale a pierdut 0,4% din valoare până la mijlocul zilei. În Europa, principale burse au scăzut cu până la 1,3% până la ora 12:00 GMT.

În cea de-a treia rundă de măsuri de stimulare economică, premierul nipon Shinzo Abe a promis că va majora veniturile cu 3% în zece ani şi va înfiinţa zone economice speciale pentru atragerea de investiţii străine, dar nu a propus nimic care să încurajeze investiţiile în active mai riscante precum acţiunile.