De la necunoscute la vedete: Care sunt comunele care găzduiesc cele mai mari parcuri eoliene şi solare din România

Autor: Roxana Petrescu 06.06.2013

Comune absolut necunoscute au devenit în ultimii ani vedete, unele dintre ele ajungând chiar pe prima pagină a unor publicaţii renumite, aşa cum este cazul cotidianului francez Le Figaro.

Fântânele şi Cogeleac, două comune din Constanţa, au atras investiţii de 1,1 miliarde de euro, aici fiind amplasat cel mai mare parc eolian din Europa, dezvoltat de cehii de la CEZ.

Sălbatica, Târguşor sau Corugea sunt alte locuri puţin cunoscute care însă datorită condiţiilor de vânt bune au atras investiţii de jumătate de miliard de euro din partea italienilor de la Enel.

Dacă localităţile din Dobrogea sunt cele care au beneficiat de cel mai bun vânt, cele din Oltenia şi Prahova sunt vizate de investitorii în parcuri solare.

Cel mai mare proiect solar din România este amplasat în Grojdibodu, o localitate din Olt, investitorul fiind compania Energias de Portugal.

Dacă în domeniul energiei eoliene, piaţa este dominată de grupuri internaţionale, în domeniul proiectelor solare şi-au făcut loc şi antreprenori locali printre care se numără oamenii de afaceri Ion Ţiriac, Bogdan Enoiu sau proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari.