Acţiunile Fondului Proprietatea au pierdut 3,2% în ultima săptămână

Autor: Adrian Cojocar 09.06.2013

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat o corecţie de 3,2% săptămâna trecută, valoarea de piaţă a fondului coborând la 1,9 mld. euro, în ciuda răscumpărărilor efectuate de conducerea acestuia pe bursă.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Unul dintre motivele derulării programului de răscumpărare de către administratorul acestuia, Franklin Templeton, era tocmai că prin anularea acţiunilor achiziţionate preţul de pe bursă va creşte şi se va reduce discountul dintre preţ şi valoarea activului pe acţiune (VUAN). Compania a anunţat pe bursă că a răscumpărat în perioada 27 - 31 mai peste 10 milioane de titluri la un preţ mediu de 0,6574 lei/unitate. Ultima tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea s-a derulat vineri la un preţ în scădere cu 1,2%, de 0,635 lei/ti­tlu.

De la începutul programului de răscumpărare fondul a cheltuit până în prezent 65,6 mil. lei (15 mil. euro) pentru a achiziţiona de pe bursă aproape 100 milioane de titluri, care reprezintă 0,72% din capitalul societăţii. În total fondul îşi propune să răscumpere în total 1,1 miliarde de acţiuni, reprezentând 8% din capitalul fondului. Pentru a putea susţine programul de răscumpărări, Fondul Proprietatea a vândut recent un pachet de 1,1% din acţiunile Petrom, cea mai importantă companie din portofoliul fondului, pentru 247 mil. lei (56 mil. euro).

În anticiparea programului de răscum­părare acţiunile Fondului Proprietatea au înregistrat anterior, în perioada ianuarie - mai a acestui an, cea mai mare creştere de pe bursă dintre titlurile lichide, de 27%, dacă luăm în calcul şi dividendul care urmează să fie încasat de acţionari.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013