Costul crizei în sistemul bancar: 11.000 de joburi şi 1.000 de unităţi

Autor: Razvan Voican 11.06.2013

Criza a costat până acum sistemul bancar circa 11.000 de concedieri şi 1.000 de unităţi închise, măsurile de restructurare reuşind în general să asigure menţinerea unor profituri operaţionale, însă acestea sunt insuficiente în multe cazuri pentru a absorbi costul creditelor devenite irecuperabile şi al căror volum total tinde spre pragul de 10 mld. euro.

Băncile riscă să fie acaparate de gestionarea portofoli­ilor de credite proaste şi să aloce prea puţine resurse resuscitării producţiei de credite noi. În anii de criză dinamica creditării s-a prăbuşit la o rată de creştere anuală cu puţin peste 3%, de la ritmuri de 50-60% înainte de 2008. La sfârşitul lunii aprilie stocul de credite de-abia trecea de echivalentul a 51 mld. euro, în scădere faţă de acum un an mai ales pe componenta în valută vizată de ultimele restricţii prudenţiale impuse de BNR.

Cum poate fi rupt cercul vicios credite neperformante mari – provizioane mari – costuri mai mari pentru clienţii buni? Îşi permit băncile să aştepte repornirea economiei pentru a relua creditarea sau pot contribui la procesul de restartare? Sunt întrebări la care răspund astăzi şi mâine lideri ai industriei bancare reuniţi la a doua ediţie a ZF Bankers Summit.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2013