VIDEO ZF Live. Băncile fac teste de stres pentru companiile care iau credite în valută şi nu au venituri în valută, luând în calcul chiar şi un curs de 6 lei pentru un euro, conform reglementărilor BNR

Autor: Cătălina Butan 14.06.2013

Băncile care dau credite în valută companiilor care nu au venituri în valută efectuează teste de stres cu privire la stabilitatea financiară a acelor companii, care iau în calcul o depreciere a cursului leu-euro de 35% faţă de nivelul cursului actual, conform reglementărilor BNR. 

“Sunt stabilite diferite paliere de stres în funcţie de valută. La euro e de plus minus 35% faţă de nivelul cursului actual”, a spus Ciprian Păltineanu, director pentru companii mari al Unicredit Ţiriac Banc, la emisiunea de business ZF Live, transmisă în fiecare zi de la ora 10:00 la 11:00. 

Aceste teste de stres au fost introduse de BNR pentru a orienta băncile să dea mai multe credite în lei firmelor şi pentru a diminua expunerea în valută, având în vedere criza din 2008.

Astfel la un nivel al cursului euro de 4,4 lei, testul de stres se face la 6 lei/euro.

Testul de stres al creditelor în valută presupune stresarea cash-flow-ului unei companii cu o depreciere accentuată a monedei naţionale în leu faţă de valuta respectivă. Dacă cash flow-ul ţine, atunci înseamnă că este o companie care poate susţine o astfel de finanţare, a explicat Păltineanu la ZF Live.