Facebook afirmă că SUA au cerut mii de informaţii despre utilizatorii săi în 2012

Autor: Iuliana Enache 15.06.2013

Facebook a dezvăluit, vineri, că a primit din partea autorităţilor americane în al doilea semestru al lui 2012 între 9.000 şi 10.000 de cereri de informaţii despre utilizatori, asigurând că nu s-a conformat sistematic, în plin scandal generat de dezvăluirea spionajului electronic în masă al SUA. 



Cererile anchetatorilor erau fondate pe fapte care merg de la dispariţia unui copil la presupuse ameninţări teroriste, trecând prin delicte minore, relatează AFP. Numărul de conturi vizate variază între 18.000 şi 19.000 în aceeaşi perioadă a ultimelor şase luni ale lui 2012, a precizat Facebook fără a dezvălui de câte ori a răspuns acestor cereri.

Facebook protejează "agresiv" datele utilizatorilor săi, asigură un comunicat al lui Ted Ullyot, principalul avocat al firmei.

"Adeseori, respingem imediat astfel de cereri sau îi cerem administraţiei să le reducă substanţial numărului sau le dăm, de la caz la caz, mai puţin informaţii decât ne cer. În orice caz, ne conformăm strict în ceea ce prevede legea", a adăugat el.

Facebook se confruntă cu o mişcare de dezabrobare din partea utilizatorilor săi, după dezvăluirile lui Edward Snowden, fostul consultant al atotputernicei agenţii de supraveghere electronică americană NSA, potrivit cărora reţeaua socială figurează printre cei nouă giganţi ai Internetului care au furnizat date personale în cadrul programului său de spionaj PRISM.

Companiile, printre care figurează Apple, Google, Microsoft şi Yahoo, au dezminţit afirmaţiile potrivit cărora NSA putea să aibă acces direct la serverele lor. Potrivit autorităţilor americane, acest program avea ca scop să ajute la împiedicarea atacurilor teroriste.

La rândul său, Google a cerut în această săptămână FBI şi Departamentului american al Justiţiei permisiunea de a face public numărul informaţiilor despre utilizatorii săi pe care a trebuit să le ofere autorităţilor în cadrul programelor de supraveghere dezvăluite de Snowden, firma precizând că "nu are nimic de ascuns".