Radiografia eolienelor: cum se împarte investiţia, cât costă întreţinerea şi de câţi funcţionari este nevoie pentru un proiect

Autor: Roxana Petrescu 22.06.2013

În România un parc eolian are o dimensiune medie de 50 MW, mult peste media europeană datorită densităţii reduse a populaţiei din spaţiul rural din Dobrogea, zona cu cel mai bun vânt din România. Un parc cu o astfel de capacitate generează anual venituri cuprinse între 8 şi 9,6 mil. euro, potrivit noii scheme de sprijin. Deşi birocraţia este o problemă larg dezbătută în România, statisticile din domeniu arată că în domeniul eolian piaţa locală ocupă o poziţie fruntaşă, accesul la reţea având loc într-o perioadă de timp mult mai mică faţă de media europeană.



„În România un parc eolian mediu are circa 50 MW, ceea ce depăşeşte cu mult media europeană. Lucrul acesta este posibil datorită densităţii reduse a populaţiei în spaţiul rural din Dobrogea, principala zonă de resursă eoliană a României“, se arată în studiul „Energia eoliană şi alte surse regenerabile de energie din România“ realizat de consultanţii de la TPA Horwath şi casa de avocatură Schoenherr.

Anul trecut România a devenit ţara cu cel mai mare proiect eolian pe uscat după ce grupul ceh CEZ a finalizat montarea celor 240 de turbine din parcul Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, care a costat 1,1 miliarde de euro.

„Este remarcabil faptul că în România au fost instalaţi 923 MW care acoperă 8% din totalul de noi surse de energie al UE în 2012. Creşterea de 94% din capacitatea totală eoliană realizată de România în 2012 probabil nu va mai fi niciodată egalată“, se mai arată în studiul realizat de cele două firme. Pentru anul acesta, este estimată punerea în funcţiune a 617 MW noi în proiecte eoliene, ceea ce reprezintă investiţii de peste 900 de milioane de euro. Astfel, în total în perioada 2010-2013 industria eoliană va atrage peste 3,6 miliarde de euro pentru montarea unei capacităţi de circa 2.500 MW.

„Până în prezent, Monsson Group (entitate controlată de omul de afaceri Emanuel Muntmark - n.red.) a dezvoltat 40% din capacitatea eoliană de aproape 2.000 MW instalată în România“, se mai arată în studiu. Proiectele lui Muntmark au fost preluate rând pe rând de companii precum CEZ, Petrom sau ButanGas.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013
 

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.