Cea mai inteligentă decizie de business luată vreodată: patronul care a dublat salariile angajaţilor şi le-a scurtat programul de muncă

Autor: Radu Racu 17.06.2013
Succesul sau eşecul unei afaceri poate depinde de o singură decizie îndrăzneaţă. Un subiect de dezbatere postat pe site-ul Quora, un domeniu de întrebări şi răspunsuri despre industria IT administrat de o comunitate de utilizatori, pe tema celor inteligente decizii de business luate vreodată l-a dat printre câştigători pe Henry Ford, americanul care a revoluţionat industria auto la începutul secolului 20, scrie Business Insider.
 
Henry Ford a făcut în anul 1913 ceva ce niciun alt industriaş nu îndrăznise: a dublat salariile muncitorilor la 5 dolari pe zi şi le-a redus programul de muncă cu o oră. Efectele deciziei au fost o creştere majoră a productivităţii.
 
Balaji Viswanathan, utilizator al reţelei Quora, argumentează de ce măsura lui Ford a fost la vremea respectivă cea mai inteligentă decizie executivă luată vreodată.
 
Cu salarii duble, rata de fluctuaţie a personalului a scăzut considerabil, costurile cu instruirea personalului s-au redus semnificativ iar cei mai buni oameni au continuat să lucreze în companie.
 
Conform biografiei scrise de Richard Snow, în 1913, rata de fluctuaţie a personalului era atât de mare, încât Ford trebuia să angajeze 60.000 de persoane, ca să reuseasca sa rămână macar cu 10.000. După decizia lui Ford, fluctuaţia a scăzut aproape de zero.
 
La nivel de PR, decizia a avut un impact uriaş: absenteismul a foat aproape eliminat pentru că existau motive puternice pentru a veni la uncă iar nivelul de pregătire al persoanelor care îşi depuneau CV-urile pentru un loc de muncă la Ford a crescut. 
 
Rezultatele finale au fost o explozie a productivităţii şi începutul unei noi clase de mijloc care îşi permitea să cumpere automobilele pe care le producea compania.