VIDEO ZF Live. Preşedintele INS: Am descoperit peste 200.000 de locuinţe care nu au fost recenzate. Vom folosi surse administrative pentru a corecta subevaluarea din 2011

Autor: Cătălina Butan 18.06.2013

Preşedintele INS Tudorel Andrei a spus la ZF Live că vor fi folosite surse administrative pentru eliminarea subevaluării reieşite de la recensământul „faţă-n faţă“ din octombrie 2011.

„Vom folosi surse administrative pentru eliminarea subevaluării de la recensământul din octombrie 2011. Din calculele efectuate a rezultat că 2,8% din locuinţe nu au fost recensate din diverse metode“, a spus Tudorel Andrei la ZF Live, emisiunea de business transmisă în fiecare zi de la 10:00 la 11:00 pe site-ul zf.ro.

În România sunt 8 milioane de locuinţe, din care 200.000 de locuinţe nu au fost recenzate sau 600.000 de persoane, dacă se consideră o medie de 2,8 locuitori pe gospodărie.

Alte declaraţii ale lui Tudorel Andrei la ZF Live:

„Am definit trei priorităţi importante ale INS, cel puţin pentru următoarele şapte-opt luni:

Prima prioritate este una legată de recensământul populaţiei deoarece este una din temele de actualitate. A doua prioritate este îmbunătăţirea fluxului de date statistice. Trebuie să avem o îmbinare între sursele administrative şi sursele clasice de obţinere a datelor.

Al treilea obiectiv se referă la partea de comunicare. INS va avea o imagine plăcută dacă transmite date corecte, apreciate de agenţii economici şi instituţiile publice. În acest moment suntem în partea finală de calculare a indicatorilor care vor fi prezentaţi pe 4 iulie. Părţile de organizare şi de culegere au avut o serie de probleme. Însă toate aceste probleme nu vor afecta rezultatele finale deoarece statisticienii din direcţiile judeţene de statistică au asigurat o validare a datelor astfel încât rezultatele finale să se bazeze pe date care nu sunt distorsionate.

În al doilea rând am folosit şi surse administrative pentru a elimina acea subevaluare a populaţiei a recensământului din octombrie 2011. Această abordare o întâlnim la ma­joritatea statelor moderne.

Vedeti aici emisiunea integrala din data de 18 iunie 2013

Se va trece la o altă formă de recensământ care îmbină sursele administrative cu cele culese pe teren.

Dacă nu se foloseşte CNP-ul, nu putem utiliza sursele administrative.

Din calculelele efectuate, rezultă că 2,8% din locuinţe nu au fost recenzate din diverse metode. Aproximativ 500.000- 600.000 de persoane lipsesc din evaluarea pentru recensământ, pentru o medie de 2,8 persoane pentru o locuinţă. La nivelul datelor preliminare, populaţia României este de 19,04 milioane de persoane. Este evaluarea populaţiei stabile pe baza centralizatoarelor, nu pe baza mapelor completate de recenzori. Fiecare recenzor trebuie să completeze un centralizator pentru datele culese.

După corectarea cu surse administrative, se va înregistra o creştere a populaţiei stabile, în termeni rezonabili.

În perioada de validare toate CNP-urile duble (situaţiile în care persoanele au fost înregistrate de două ori în locuri diferite) au fost eliminate.

La nivel naţional, sunt aproximativ 450.000 de erori în baza de date, legate strict de CNP, CNP-uri duble, lipsă sau cu alte erori. Aceste erori vor afecta negativ numărul preliminar al populaţiei.

Provocarea Institului Naţional de Statistică este să găsim acel flux de date încât peste zece ani de zile să nu mai avem recensământul în formă clasică. Să trecem la recensământul pe surse administrative.

Pe 4 iulie vom oferi informaţii şi pe componenta de migraţie, obţinute pe bază de modele econometrice. Migraţia este un fenomen important pe care trebuie să-l măsurăm periodic şi într-o manieră foarte clară.“

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2013