Aproape 500 de matematicieni din universităţi din toată lumea “se adună” la Alba-Iulia

Autor: Corina Mirea 23.06.2013

Societatea Americană de Matematică organizează pentru prima dată o conferinţă internaţională în România, la care vor participa peste 460 de matematicieni din mai multe ţări.

Conferinţa “Joint International Meeting of The American Mathematical Society” va avea loc în perioada 27-30 iunie la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB). Printre ţările din care provin participanţii se numără SUA, Japonia, Belgia, Turcia, Argentina, Suedia, Marea Britanie, Franţa, Israel, Irlanda sau Coreea de Sud, potrivit site-ului oficial al Societăţii Americane de Matematică (American Mathematical Society). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române.

Pe parcursul celor patru zile în care se va desfăşura conferinţa invitaţii vor participa la dezbateri privind domeniul ştiinţelor exacte, la sesiuni speciale şi la un concert de muzică clasică la Salina Turda.

Societatea Americană de Matematică a fost înfiinţată în anul 1888, iar conferinţa internaţională Joint International Meeting of The American Mathematical Society” a fost organizată pentru prima dată în Anglia, în 1992. Anterior, aceasta  a mai fost organizată în ţări precum Italia, Spania, Danemarca, China, Coreea, Africa de Sud, Chile, Polonia, Germania, Franţa sau Australia.

Pe lista ţărilor vizate pentru derularea următoarelor evenimente se regăsesc Israel (2015) şi Portugalia (2016).

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde va avea loc conferinţa Societăţii Americane de Matematică, şcolarizează anual în jur de 4.500 de studenţi la nivel de licenţă şi circa 2.000 la studiile de master.