Şeful lui Isărescu spune că bancile centrale şi-au făcut treaba, adică au printat îndeajuns bani. De acum înainte Guvernele trebuie să aducă creşterea

Autor: Claudia Medrega 23.06.2013

Băncile centrale şi-au făcut treaba, iar economia mondială a trecut de “apogeul” crizei, însă este necesar ca guvernele să se implice mai mult pentru redresarea economiilor, obiectivul primordial fiind întoarcerea economiilor de la o revenire lentă către o creştere puternică şi sustenabilă, reiese din raportul anual al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI) - "banca băncilor centrale", citat de Financial Times.


După o săptămână de turbulenţe pe pieţele financiare, declanşate de semnalul  Reservei Federale privind diminuarea achiziţiilor de obligaţiuni, BRI avertizează că băncile centrale trebuie să caute modalităţi de exit şi să nu mai încerce să stimuleze redresarea economică globală.

“Politica monetară şi-a făcut treaba. Redresarea cere acum un mix de politici diferite – cu accent mai mare pe întărirea flexibilităţii şi a dinamismului economiei şi stabilizarea finanţelor publice”, a spus Jaime Caruana, director general al BRI şi fost guvernator al băncii naţionale din Spania, citat de FT. El a făcut apel la acţiuni responsabile pentru consolidarea creşterii economice şi pentru evitarea unor ajustări chiar mai costisitoare, pe parcurs.

După o şedinţă de politică monetară de două zile, preşedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat miercuri, că instituţia ar putea începe restrângerea programului de achiziţii de obligaţiuni de 85 mld. dolari pe lună, în acest an, dacă economia va continua să se redreseze.

Toate băncile centrale raportează la Banca Reglementelor Internaţionale, iar raportul anual al băncii cu sediul la Basel este foarte influent şi urmărit, în condiţiile în care evidenţiază problemele din sistemul mondial. Reuniunile bancherilor centrali de la Basel sunt extrem de “discrete”. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a fost prezent şi el la sfârşitul săptămânii la reuniunea din acest an a BRI.

De această dată, raportul prezentat bancherilor centrali de top din lume la şedinţa anuală a BIS cere băncilor centrale membre să se concentreze pe inflaţie şi presează guvernele să facă mai mult pentru readucerea creşterii economice.

Bancherii centrali recunosc că au creat riscuri mari în economie prin tipărirea de bani.
Banii ieftini “tipăriţi” din abundenţă de băncile centrale au cumpărat doar timp, BRI avertizând că dacă băncile centrale ar continua să cumpere obligaţiuni ar întârzia redresarea economiei mondiale, întâziind “ajustările” necesare ale finanţelor guvernelor şi populaţiei. ‘Din păcate băncile centrale nu pot să facă mai mult fără a multiplica riscurile, pe care deja le-au creat”.

Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară la nivel mondial, asigurând “colaborarea” şi "coordonarea" băncilor centrale ale lumii.