BNR s-a hotărât să dea un semnal de stimulare a economiei

Autor: Razvan Voican 01.07.2013

Reducerea dobânzii-cheie la lei de la 5,25% la 5% pe an reprezintă un semnal pozitiv pentru sistemul bancar, mediul de afaceri şi populaţie, în sensul imprimării unui trend de ieftinire graduală a creditării în lei şi de stimulare a activităţii economice, potrivit comunicatului emis de BNR după şedinţa de politică monetară a consiliului de administraţie.

Băncile, companiile şi populaţia au avut de aşteptat mai bine de un an până să vină acest semnal pozitiv, perioadă în care dobânda de referinţă a stat îngheţată. Este totuşi de remarcat referirea explicită pe care banca centrală o face la stimularea economiei.

De asemenea, BNR menţionează că scăderea dobânzii vizează atenuarea impactului nefavorabil exercitat de factorii interni şi externi asupra redresării economiei. Este avută în vedere persistenţa deficitului de cerere, precum şi turbulenţele externe traduse la nivel local inclusiv prin reducerea expunerii băncilor străine.

Consiliul de administraţie al BNR vrea ca prin reducerea dobânzii-cheie să contribuie şi la sporirea încrederii în evoluţia pozitivă a economiei – un semnal de care era mare nevoie având în vedere incapacitatea statului de a stimula economia prin investiţii publice sau prin pârghii de natură fiscală.

Acum mai rămâne ca semnalul de dobândă să se propage pe piaţa creditelor, ştiut fiind că băncile sunt tentate să reducă mai întâi dobânzile la depozite şi de-abia apoi pe cele la credite.