Polonezul Ludwik Sobolewski este noul CEO al Bursei de la Bucureşti

Autor: Roxana Pricop 01.07.2013

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti l-a numit astăzi pe Ludwik Sobolewski, fostul preşedinte al Bursei de Valori din Varşovia, în funcţia de director executiv al bursei, potrivit unor surse din piaţă.

Bursa de la Bucureşti are o capitalizare de 21 mld.euro, de şase ori mai mică decât a Bursei din Varşovia.

Ludwik Sobolewski a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani până în ianuarie 2013, interval în care bursa a atras peste 700 de noi companii, din care 450 sunt listate pe sistemul alternativ NewConnect dezvoltat în 2007 pentru micii întreprinzători. Valoarea totală a ofertelor iniţiale derulate prin bursa po­loneză a fost de 13,25 mld.euro. În cei şapte ani ai mandatului său, bursa poloneză a crescut de la o capitalizare reprezentând o treime din cea a bursei din Viena la un nivel de 1,2 ori capita­lizarea bursei austriece.

Comunicatul BVB cu anunţul noului CEO

În vârstă de 47 de ani, Sobolewski a absolvit Facultatea de Drept din Cracovia şi a urmat un doctorat la Universitatea Pantheon Assass Paris II. Din 1994 până în 2006 a fost vicepreşedinte al Depozitarului Central din Polonia. În 2006 a fost numit preşedinte şi director general al Bursei de Valori din Varşovia, iar în 2009 mandatul i-a fost reînnoit. În ianuarie 2013, conducerea Bursei de Valori din Varşovia l-a demis pe Ludwig Sobolewski din funcţia de preşedinte după ce acesta ar fi abuzat de poziţia sa atunci când a încercat să atragă finanţare de la companiile listate pentru un film în care joacă partenera sa.

Sobolewski este unul dintre cei mai influenţi profe­sio­nişti de pe pieţele de capital din regiune. Mai mult, în timpul mandatului său, el s-a întâlnit cu cei mai importanţi şefi de burse din lume, contacte pe care le-ar putea reînnoi de la cârma bursei din Bucureşti. În 2010, el s-a întâlnit cu Duncan Niederauer, directorul executiv al bursei americane NYSE Euronext, de la care a achiziţionat platforma avansată de tranzacţionare UTP.

“Am căutat un lider familiarizat cu provocările cărora Bursa de la Bucureşti trebuie să le facă faţă în perioada următoare. În şase ani, domnul Sobolewski a reusit să aducă Bursa din Varşovia în pozitia de lider regional, iar acesta este un track record indiscutabil,” a afirmat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. 

Numirea lui Ludwik Sobolewski în poziţia de Director General al BVB, va intra în vigoare începând cu data validării sale de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, potrivit comunicatului transmis de BVB.