Bursa a crescut uşor, însă pe cel mai redus rulaj din ultimele trei luni

Autor: Stefan Musgociu 01.07.2013

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,36%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să nu intre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele trei luni, operaţiunile cumulând doar şapte milioane lei.

O lichiditate mai redusă a fost înregistrată pe 1 aprilie, când opera­ţiunile au cu­mulat numai 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro).

„Deocamdată nu mai este interes pentru pieţele emergente şi cele de frontieră. Mai mult lobby pentru creşterea ponderii în indicele MSCI Frontier sau includerea în MSCI EM (indici ai pieţelor de frontieră şi, respectiv, emer­gente - n.r.) ar ajuta, precum şi un sistem de tran­zac­ţionare/decontare la fel ca în pieţele dezvoltate, ar face mai mulţi investitori atenţi la România. Până atunci, însă, rămânem în zona gri. Nu avem de ce să ne mirăm că nu sunt volume mai mari atât timp cât nu se schimbă nimic şi nu vedem un efect tangibil al discuţiilor despre îmbună­tăţirea guvernanţei corporative, despre scăderea costurilor de tran­zacţionare pentru piaţă (în cazul ASF şi al BVB), dar şi despre lipsa unei Contrapărţi centrale. Nu trebuie să uităm că România este într-o competiţie globală cu celelalte pieţe pentru atragerea de capital, iar în această luptă depinde doar de noi dacă ne poziţionăm mai bine sau mai puţin bine faţă de ceilalţi“, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,38%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,54% peste şedinţa precedentă. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprie­tatea, a urcat cu 0,5%.

Brokerii cred că pe parcursul roadshow-ului pentru oferta iniţială pe care Nuclearelectrica o va lansa în această lună ar putea atrage atenţia unora dintre investitori şi asupra pieţei în general, însă cel mai probabil aceştia se vor rezuma doar la achiziţia de titluri în oferta publică.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi Erste au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 3,1 milioane lei şi, respectiv, de 1 milion de lei, şi au asi­gurat peste jumătate din rulajul bursei.

Preţul titlurilor Fondului Pro­prietatea a scăzut cu 0,24%, la 0,618 lei, iar acţiunile Erste au urmat evoluţia de la Viena şi au coborât cu 2,47%, la 91 lei (20,45 euro).

La bursa de la Viena, aceste titluri au coborât cu 0,76%, la 20,35 euro.

Ieri s-au reallizat două tranzacţii negociate (deals n.red.) în valoare de 558.000 de lei şi respectiv 265.000 de lei cu acţiuni ale SIF Moldova şi respectiv OMV Petrom la preţuri apropiate de cele din şedinţa pre­cedentă.

Pe piaţa principală acţiunile Băncii Transilvania au urcat cu 2% pe al treilea rulaj din piaţă, de 316.000 de lei, în timp ce acţiunile BVB au pierdut 0,6% pe fondul unor tranzacţii de 270.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,4%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013