Povestea unui geniu al răului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 04.07.2013

Roger Manvell, Heinrich Fraenkel

Doctor Goebbels

Viaţa sinistră şi moartea sa

Meteor Publishing

Traducere din limba engleză de Dan Criste. Joseph Goebbels a fost poate cel mai periculos şi cel mai inteligent membru al ierarhiei naziste, chiar prin comparaţie cu Hitler însuşi. În calitate de fondator al redutabilei Camere de Cultură a reichului, gauleiter al Berlinului şi arhitect al complexei maşinării de propagandă totalitară modernă, Goebbels poate fi considerat unul dintre personajele cele mai diabolice şi mai sinistre ale secolului al XX-lea. Paul Joseph Goebbels (1897 -1945) a fost Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945. A fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori a lui Adolf Hitler şi printre cei mai devotaţi adepţi a ideologiei naziste. A fost cunoscut ca fiind zelos, un orator energic şi un antisemit virulent. Goebbels a devenit Doctor în Filosofie la Universitatea Heidelberg în 1921, după care a lucrat ca jurnalist, funcţionar la o bancă şi angajat la bursă. A scris de asemenea nuvele şi piese de teatru, care însă au fost refuzate de editori. A intrat în contact cu Partidul nazist NSDAP în 1923 în timpul ocupaţiei franceze a Ruhr-ului, devenind membru în 1924. A fost numit Gauleiter (lider regional de partid) al Berlinului. În acestă funcţie şi-a folosit atributele propagandiste pentru a combate partidele locale socialiste şi comuniste, beneficiind şi de ajutorul „Sturmabteilung” (SA). Până în 1928 a fost continuu avansat în ierarhia partidului, devenind unul dintre cei mai proeminenţi membri.

După ce naziştii au preluat puterea în 1933, Goebbels a fost numit Ministrul Propagandei. Unul dintre primele sale acte a fost să ordone arderea cărţilor evreieşti sau cu autori antinazişti - în Berlin în piaţa Bebelplatz. După numirea sa atacurile împotriva evreilor germani au devenit şi mai feroce, culminând cu pogromul din aşa-numita Noapte a pogromului din noiembrie (Noaptea de cristal), Novemberpogromnacht, în 1938. Un suporter avid al războiului, Goebbels a făcut tot ce i-a stat în putere să pregătească poporul german pentru un conflict militar de mare amploare. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi-a mărit puterea şi influenţa prin intermediul alianţelor pe care le negocia cu alţi lideri nazişti. Spre sfârşitul anului 1943 războiul se îndrepta înspre un dezastru pentru Puterile Axei. Acest lucru l-a făcut pe Goebbels să intensifice propaganda, îndemnându-i pe germani să accepte ideea războiului şi a mobilizării totale. Goebbels a rămas cu Hitler în Berlin până la sfârşit, iar după sinuciderea führerului a devenit, dar numai pentru o singură zi, cancelarul celui de-al Treilea Reich. În ultimele ore ale vieţii i-a permis soţiei sale, Magda, să îi omoare pe cei şase copii, după care, la scurt timp, cei doi s-au sinucis.

Cartea de faţă urmăreşte întreaga sa carieră, înfăţişându-l la apogeul puterii, ca maestru al oratoriei, creator strălucit şi cinic al unor spectacole grandioase şi adminsitrator lipsit de scrupule.