Cel mai mare împrumut din acest an: Cosmote ia 225 de milioane de euro de la BERD şi un grup de bănci private

Autor: Razvan Voican 03.07.2013

Cosmote, al treilea mare operator de telefonie mobilă după venituri şi numărul de clienţi, se pregăteşte să semneze contractul pentru accesarea unui credit sindicalizat de 225 mil. euro obţinut de la Banca Europeană pentru Recon­struc­ţie şi Dezvoltare (BERD) şi un consorţiu de 7 bănci pri­vate, afirmă surse bancare.

Potrivit informaţiilor publice disponibile, este cel mai mare împrumut sindicalizat aranjat de la începutul anului pentru o companie de pe piaţa lo­cală, banii urmând să sus­ţină proiectele ambiţioase de creş­tere ale Cosmote în com­petiţia cu rivalii de la Orange şi Vodafone. De asemenea, o par­te din finanţarea atrasă ar pu­tea acoperi efortul finan­ciar făcut cu achi­ta­rea licen­ţe­lor de comu­ni­caţii mo­bile pe 15 ani adju­de­ca­te de Cos­mote pentru circa 180 mil. euro.

Semnarea creditului sindi­ca­li­zat a fost anticipată în urmă cu două săptămâni de preşe­din­tele BERD Sir Suma Chakra­barti aflat în vizită la Bucureşti. În prezent BERD nu mai are nicio finanţare ac­tivă în industria de telecom locală.

Cosmote, controlată de grecii de la OTE care la rândul lor au ca acţionar majoritar gigantul german Deutsche Telekom, urmează o strategie de business corelată cu cea a companiei-soră axată pe telefonia fixă Romtelecom, având şi conducere comună cu aceasta, dominată în prezent de manageri germani.

Afacerile Cosmote şi Romtelecom depăşesc cumulat un miliard de euro pe an, iar statul român deţine 46% din acţiunile fostului monopol din telefonia fixă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.