Rezultate finale Recensământ 2011: 2,2 – 2,3 milioane de români lucrează în străinătate. Cei mai mulţi au plecat din Bacău, Galaţi şi Neamţ

Autor: Adelina Mihai 04.07.2013

Italia şi Spania, dar şi Marea Britanie, Franţa sau Germania au fost ţările de destinaţie pentru românii care au plecat în ultimii ani în străinătate, adică cele aproximativ 2,2 – 2,3 milioane de persoane numărate de Statistică la realizarea recensământului.

“Au centralizat 720.000 de formulare adresate persoanelor plecate în străinătate pe o perioadă lungă de timp, care reprezintă aproximativ 30% din totalul populaţiei estimate că era plecată în străinătate pentru o perioadă îndelungată la nivelul anului 2011. Chair dacă este posibil să existe o subestimare a acestei populaţii, informaţiile culese sunt preţioase pentru că este prima cercetare care a încercat să evalueze caracteristicile acesteia”, a spus Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, în cadrul conferinţei organizate astăzi cu ocazia publicării rezultatelor definitive ale recensământului din octombrie 2011. El a menţionat că în statisticile Eurostat există o estimare a populaţiei care a migrat din România de 2,2 milioane de persoane, iar o altă estimare, a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că există 3,5 milioane de români în străinătate.

“Am discutat în urmă cu două zile cu asistenta secretarului general al OECD, care a spus că estimarea lor include şi persoanele plecate pentru o perioadă scurtă de timp (nu doar cele cu o şedere îndelungată, cum solicită metodologia recensământului din 2011 – n.red.)”, a mai spus şeful INS.

El a mai precizat că, din analiza celor 720.000 de chestionare ale românilor din străinătate, rezultă că cei mai mulţi au plecat din judeţe precum Bacău, Galaţi, Neamţ, Suceava şi municipiul Bucureşti – acestea fiind persoane care au plecat în străinătate pentru o perioadă îndelungată de timp.