Teatrul Maghiar de Stat din Cluj la Giessen şi Avignon/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 04.07.2013

Vara aceasta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a organizat două turnee de amploare, unul la Giessen, Germania şi unul în Avignon, Franţa.

În perioada 22-30 iunie 2013, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea cunoscutului dramaturg Georg Büchner, a avut loc la Giessen Festivalul Büchner International. Teatrul Maghiar de Stat Cluj a marcat acest an aniversar prin prezenţa în cadrul evenimentului cu spectacolul Leonce şi Lena, pus în scenă de Gábor Tompa (foto 1). Reprezentaţia a avut loc vineri, 28 iunie, la Teatrul Naţional din Giessen, clădire realizată de către Ferdinand Fellner şi Hermann Gottlieb Helmer, cei care au proiectat şi clădirea Teatrului Naţional din Cluj. Până acum, spectacolul Leonce şi Lena a mai întreprins turnee în Saraievo, Bogota, Pécs, Praga şi Bucureşti.

Imediat după întoarcerea din Germania, trupa teatrului va pleca în Franţa, pentru a participa la cea de a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon, cu spectacolul Ubu Rege de Alfred Jarry, regia Alain Timar (foto 2). Astfel, în perioada 8-31 iulie, la Theatre des Halles, vor avea loc 24 de reprezentaţii cu spectacolul menţionat.  Ubu Rege a mai fost în turnee la Budapesta, Kisvárda şi Paris.

Festivalul de Teatru de la Avignon, unul dintre cele mai cunoscute, mai apreciate şi mai ample din lume, reprezintă atât pentru participanţi cât şi pentru spectatori o experienţă teatrală unică. În general, sunt invitate peste 1.200 de spectacolele care se joacă atât în săli obişnuite cât şi în spaţii neconvenţionale, pe străzi, în arene, corturi sau vapoare. Teatrul Maghiar de Stat Cluj a mai fost la Avignon cu spectacolele: Ruins True, realizat in colaborare cu Sushi Center for the Urban Arts din San Diego şi regizat de Gábor Tompa (2001) şi cu Născut pentru niciodată de Visky András, regia:  Gábor Tompa (2009).